'De ingenieuze neogotiek. Techniek en kunst' brengt op een bevattelijke manier voor het brede publiek de nieuwe resultaten van het onderzoek over de neogotiek als kunststijl en cultuurfenomeen. Ze laat de bezoeker ook met andere ogen kijken naar vormen en constructies die het moderne, industriële België in de 19de eeuw gezicht en gestalte gaven.
De 19de eeuw was de eeuw van een creatieve en tegelijk ook overweldigende moderniteit, met ingenieurs-architecten als leerling-tovenaars. Zij gaven de versleten samenleving een nieuwe vorm en pasten die in een historische inkleding in.
Op ingenieuze wijze integreerden zij moderne materialen als glas en staal in middeleeuws ogende stations, scholen, bruggen, hallen, kerken en kathedralen. Zij maakten de neogotiek tot een internationaal cultuurfenomeen met een algemeen aanvaarde vormentaal die als geen ander de specifieke omvang van de 19de-eeuwse mens met verleden en heden gestalte gaf.
De bezoeker kan de ingenieuze neogotiek in een interactief en attractief tentoonstellingsproject ontdekken. In drie luiken schetst de expositie wie de leerling-tovenaars waren, op welke manier zij het verleden hermaakten en hoe zij de neogotiek vorm gaven. De tentoonstelling bevat markante objecten, portretten, ingenieuze tekeningen en plannen, pareltjes van kunstambacht... Maquettes, computersimulaties en reële constructies van indrukwekkende stukken van bouwtechniek ontbreken evenmin.