Intussen weet u het ongetwijfeld al: vanaf mei viert Antwerpen feest. Antoon van Dyck, waarschijnlijk de beroemste telg die de sinjorenstad heeft voortgebracht, wordt 400 jaar oud.

Wanneer Antwerpen feest, is de kans groot dat u verloren loopt tussen alle evenementen, festivals, wandelingen, rondvaarten, daguitstapjes en culinaire festiviteiten. Om het u een beetje gemakkelijker te maken hebben wij alvast de belangrijkste tentoonstellingen op een rijtje gezet. 

Van Dyck - de schilder

In deze grootste Van Dyck-tentoonstelling ooit wordt de schilder met meer dan 80 werken 'volledig' in beeld gebracht: zowel werken waarin hij zich profileert als religieus, contra reformatorisch schilder als zijn beroemste portretten komen aan bod. 

De tentoonstelling is het resultaat van voortdurend evoluerend kunsthistorisch onderzoek naar de waarde en betekenis van Antoon van Dyck en toont verschillende werken die ontbraken op de overzichtstentoonstellingen in Washington.

Praktisch

Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, Antwerpen. Van 15 mei tot 15 augustus 1999

Inspirerende landschapstekeningen

De landschapstekeningen van Van Dyck behoren tot de vroegere en schitterendste natuurtekeningen van het Engelse landschap. De meeste bladen zijn uitgevoerd als aquarellen en ze betekenen het begin van een glorieuze Britse traditie van landschapsaquarellen, die nog tot ver in de 19de eeuw hoogtepunten zal beleven met Turner en Constable. 

De tentoonstelling wil het merendeel van de 31 nog bekende getekende landschappen van Van Dyck samenbrengen. Zij zullen in de tentoonstelling eveneens worden geconfronteerd met gelijkaardige tekeningen van zijn leermeester Rubens en hun tijdgenoten, actief in Engeland en Vlaanderen.

Praktisch

Rubenshuis, Antwerpen. Van 15 mei tot 20 augustus 1999

Een begenadigd prentkunstenaar

Van Dyck staat algemeen bekend als een uitmuntend en fijnzinnig schilder. Daarnaast behoort hij samen met Rembrandt en Goya tot de kunstenaarstop van wereldbefaamde etsers die de prentkunst tot ongekende hoogten brachten. 

0p initiatief van het Stedelijk Prentenkabinet van Antwerpen en het Rijksprentenkabinet van Amsterdam zal een belangrijk, maar grotendeels onontgonnen deel van dit erg kwetsbare werk op papier, aan het publiek getoond worden. Deze prenten verlaten vrijwel nooit de donkere en veilige depots van de prenten­kabinetten. We zien er etswerk van de meester, door hem schilder­achtig handgecorrigeerde proefdrukken alsook voorbereidende tekeningen en grisailleschetsen.

Praktisch

Museum Plantin-Moretus, Antwerpen. Van 15 mei tot 20 augustus 1999

De barok en het hedendaagse diamantjuweel

De 8ste editie van de 'Diamond High Council Awards 1999'­-wedstrijd staat in het teken van de viering van het Antoon van Dyck-jaar. Naast Rubens en Jordaens is Van Dyck één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de barok-schilderkunst ter wereld. Voor het diamantjuweel is de barokperiode een belangrijke periode geweest omdat in die tijd de slijpvormen gesofisticeerder werden en de diamant van een punt- en tafeldiamant evolueerde naar de briljant. 

Uit de 123 inzendingen werden 39 ontwerpen geselecteerd. De prachtige kragen en manchetten uit die tijd, het licht- en schaduwspel in de beeld- en schilderkunst en de grillige architecturale vormentaal waren de inspiratiebron voor de deelnemers.

Praktisch

Provinciaal Diamantmuseum, Antwerpen. Van 5 juni tot 29 augustus 1999

Download hier de pdf

Tentoonstellingen tijdens het Van Dyckjaar in Antwerpen.pdf