Stel, je hebt een eeuwenoude catalogus doorpluist, neem nu uit 1710, met boeken die toen in zwang waren in Vlaanderen, en je bent nieuwsgierig naar welke muziek die achttiende-eeuwse streekgenoten daarbij luisterden. Een snelle blik op de tijdslijn en daar is al een overzicht van elf welluidende preludes uit dezelfde jaren. En wat meer is, zonder verder te moeten zoeken, krijg je er wat gedichten en enkele smakelijke recepten bij.
Dat kan op flandrica.be, de virtuele bibliotheek van de Vlaamse Erfgoedbibliotheken. Het is een portaalsite waarop je publicaties kan lezen die in Vlaanderen doorheen de eeuwen werden gepubliceerd, die over Vlaanderen gaan, en kan bladeren door manuscripten en ander moois uit ons patrimonium. Elk stuk is op hoge kwaliteit gedigitaliseerd, van de nodige tekst en uitleg voorzien, en netjes ondergebracht op een gebruiksvriendelijk platform.
Je kan natuurlijk op traditionele wijze gaan zoeken naar curiositeiten, daar is de site in de eerste plaats voor ontworpen. Onderzoekers en studenten vinden onder het tabblad De Collectie alles wat ze nodig hebben: een goed werkende zoekmachine waarin je op trefwoord kan zoeken, en op criteria zoals taal, periode en collectie. Handig is het onderscheid dat bij plaats wordt gemaakt. Je kan zowel filteren op de plaats van creatie als die waarover het document gaat. Praktisch als je bijvoorbeeld een manuscript wil vinden dat over Gent handelt maar in Antwerpen werd vervaardigd, en vice versa.