Je weet niet wat je overkomt als je deze industrieel-archeologische parel nadert: de papiermolen ligt in een prachtig landschap. Hij is in België een zeldzame getuige van de ontwikkeling van papier en karton. Al in 1306 wordt de molen vermeld en al in de 16de eeuw wordt hier papier gemaakt. In 1858 schakelde de familie Winderickx over op karton. Hier maak je mee hoe waterwielen en stoom kartonmachines aandrijven en hoe het leven in een oude molen en cartonnerie verliep. Uiteraard kan je de handen uit de mouwen steken en zelf papier maken. Of beter: scheppen.
De Herisemmolen of de Voormalige Kartonfabriek Winderickx te Alsemberg is een 19de eeuws industrieel complex dat gegroeid is uit een oude 16de eeuwse papiermolen. De kartonfabirek sloot in 1940 de deuren en sindsdien bleven alle machines onaangeroerd. De waterwielen en de gerestaureerde stoommachine Bollinckx drijven vandaag opnieuw de 19e eeuwse machines aan. Het geheel is één van de best bewaarde voorbeelden van de ooit bloeiende papier- en kartonnijverheid in de regio van Vlaams-Brabant.
Aan de hand van videoschermen of onder begeleiding van een gids, wandel je door de geschiedenis van de papiermolen en de kartonfabriek en krijg je uitleg bij de verschillende werktuigen en machines. Je ervaart wat leven en werken in een plattelandsnijverheid in de 19 de eeuw betekende.