Lees het artikel De familie Rubens ontvangt weer! online.
In 1610 koopt Peter Paul Rubens aan de Wapper een huis waar hij een palazzo van maakt. Rubens brengt hier veel tijd door en legt een grootse collectie kunst- en andere voorwerpen aan. Hij sterft in 1640, thuis. Dit heropgebouwde en heringerichte Rubenshuis bevat nog altijd werk van hem, maar ook van Van Dyck, Jordaens en anderen. Je dringt door in het intieme leven van Vlaanderens grootste schilder. Zijn atelier is de apotheose. Ook de tuin, voor een humanist als Rubens erg belangrijk, werd gereconstrueerd. Je proeft in dit museumhuis de sfeer van Rubens’ leefwereld.
Vanaf 9 januari 2023 sluit het Rubenshuis vier jaar lang de deuren voor grondige renovatiewerken. de nieuwbouw op Hopland wordt het eerst aangepakt. In het najaar volgt dan de aanleg van de tuin. In 2027, 450 jaar na de geboorte van Rubens, is het publiek opnieuw welkom in het volledig vernieuwde museum.
Vanaf 30 augustus 2024 gaat het Rubenshuis opnieuw open. Een bezoek start dan vanaf Hopland 13. Het gloednieuwe gebouw van Robbrecht en Daem architecten geeft toegang tot Rubens Experience, de bibliotheek en de weelderig heraangelegde baroktuin. Het eigentijds ontwerp toont 17.500 planten en is met het kleuradvies van de Antwerpse modeontwerper Dries Van Noten mooi in elk seizoen. Vanuit deze groene oase middenin de stad Antwerpen is er een prachtig zicht op het huis van Rubens. Hiermee is het eerste grote verbouwluik van het Rubenshuis voltooid.
De historische kunstenaarswoning, het vroegere museumgedeelte, blijft tijdelijk gesloten door verbouwingen tot 2030. Toch is een bezoek aan het Rubenshuis meer dan de moeite waard. Een sterk staaltje architectuur, een kleurrijke museumzaal zonder plafond, 2000 meter aan boeken en papier en een aanbod dat volop focust op beleving en comfort.