In 1986 maakte de Vlaamse kunstpaus Jan Hoet naam met het veelbesproken project Chambres d’Amis. Maar liefst 51 werken van internationaal vermaarde kunstenaars werden speciaal ontworpen en uitgevoerd voor privéwoningen in het Gentse. In het millenniumjaar palmde de kunst de gehele stad Gent in met het nieuwe concept Over the Edges. Met TRACK, opnieuw een internationaal kunstproject waarbij hedendaagse kunst in een stedelijke context wordt geplaatst en een directe dialoog aangaat met het publiek, krijgt dit nalatenschap een nieuwe gestalte.
TRACK
Sporen
TRACK is een initiatief van S.M.A.K., dat andere geesteskind van Hoet, in samenwerking met diverse overheden en bedrijven. De artistieke trekkers zijn de curatoren Philippe Van Cauteren en Mirjam Varadinis. Zij selecteerden karakteristieke locaties in het ruime stadscentrum en nodigden 35 kunstenaars uit om nieuw werk te creëren dat diep geworteld is in het stedelijke weefsel. Dit resulteerde in artistieke projecten in verschillende media, die inspelen op de sociale, economische, culturele en politieke omstandigheden van de stad en de tijd waarin we leven. Hun werken roepen op tot participatie, treden op verschillende manieren in interactie met de diverse gemeenschappen en laten permanente sporen na.
TRACK is niet te vergelijken met een klassiek, uitgestippeld museumparcours. Deze tentoonstelling nodigt het publiek uit om zijn eigen TRACK of sporen te trekken doorheen de stad. Het ideale hulpmiddel om deze urbane trektocht voor te bereiden is de speciale TRACK-website. Die bevat behalve de praktische en toeristische inlichtingen over de tentoonstelling en een agenda met alle randactiviteiten ook een overzicht van alle kunstenaars. Met één muisklik kan je er een kaart oproepen met de exacte locatie van het kunstwerk dat hij of zij creëerde voor dit evenement. Wie een smartphone bezit kan deze ook als mobiele applicatie downloaden. Op die manier heb je je routeplanner én gids altijd bij de hand.
Indrukken
Digitale sporenzoekers kunnen ook terecht op een speciale TRACK-blog van AmuseeVous. Die organisatie wil jongeren en musea dichter bij elkaar brengen door drempelverlagende activiteiten en projecten te organiseren: binnen en buiten het museum, voor en door jongeren. Ditmaal sturen zij enkele creatievellingen op pad als undercover reporters die op eigenzinnige wijze – in de vorm van een aangrijpend stukje tekst, een vlijmscherp filmpje, een originele collage, een prachtige fotoreportage – hun indrukken delen met elkaar en de wereld. De ‘must-sees’ van deze bloggers en de scores die ze aan de locaties geven zullen naarmate het project vordert een alternatieve wandel- of fietsroute vormen om TRACK te bezoeken.
Voor wie dieper wil graven is er nog de blog op de website van S.M.A.K. Die werd enige tijd geleden in het leven geroepen omdat het museum niet alleen kunst wil tonen, maar ook buiten haar muren wil treden en een forum bieden voor dialoog over artistieke inhoud. De blog bevat ondermeer interviews met enkele TRACK-kunstenaars en een post over een tijdelijke collectiepresentatie van werken die werden gerealiseerd tijdens Chambres d’Amis. Verder kan je er meelezen met de tweets van bezoekers allerhande over het evenement. TRACK laat dus nu al overal zijn sporen na.