In de heuvelachtige Vlaamse Ardennen loopt van 1 mei tot en met 5 juli de tentoonstelling PASS – Kunst in dorpen. Hedendaagse kunst gaat in confrontatie met de idyllische landelijke dorpen Mullem, Huise, Wannegem en Lede. De initiatiefnemer is kunstenaar Kris Martin. Die inwoner van Mullem nodigde Jan Hoet Junior uit om als curator kunstenaars, werken en locaties te selecteren.

Hoet Junior daagde kunstenaars uit om nieuw werk te creëren specifiek voor deze context. Net daarom nemen de artiesten het landschap op een ludieke en tegelijk natuurlijk aanvoelende manier in. PASS brengt hedendaagse kunst naar Mullem, Huise, Wannegem en Lede en omkadert zo artistiek de nostalgische waarde van die dorpen.

Sint-Jan van Jan Hoet als voorbeeld

Het concept groeide deels uit Sint-Jan, de tentoonstelling van Jan Hoet en Hans Martens in de Gentse Sint-Baafskathedraal in de zomer van 2012. Ook daar was Kris Martin de initiatiefnemer. De curators wilden een tegengewicht bieden aan de functionele beeldtaal in de geseculariseerde wereld. Ook toen werden kunstenaars uitgenodigd werk te maken die de sfeer van de locatie evoceerde. PASS gaat verder op hetzelfde elan: hedendaagse kunst die breekt met het jachtige van de moderne maatschappij en verinnerlijking nastreeft.

Hedendaags kunst waar de 19de eeuw is blijven stilstaan

Die verstilde beleving komt in de streek goed tot zijn recht. Dat blijkt uit de beschrijving van barones Lily de Gerlache de Gomery over haar dorp Mullem:

“Wie Mullem voor de eerste keer binnenkomt en halt houdt aan de kerk kan zijn ogen nauwelijks geloven: hier is de negentiende eeuw blijven stilstaan. Hier is God nog niet voorbijgekomen, hier bevindt men zich, - zoals de inwoners van de streek het zelf graag zeggen: “tenden de weireld”.
mullem

Langs een fiets- of wandelroute van ongeveer tien kilometer tussen de vier dorpen nemen de kunstenaars het tijdloze landschap in: onder meer in de vier kerken, een paardenstal, een sluis, een plaatselijk café en de kasteeltuin van Kasteel de Gerlache. Op de expo is werk te zien van grote namen als Michaël Borremans, Dirk Braeckman, Honoré d’O, Wim Delvoye, Pascale Marthine Tayou en Navid Nuur.

Gedragen door de buurt

Kunstwerken op een boerderij of in een tuin: PASS is een kunstproject gedragen door mensen. Niet enkel de publieke ruimte is tentoonstellingsdomein, ook de inwoners zetten hun deuren open. Kris Martin zat verschillende keren samen met de buurtbewoners: om uitleg te geven over mogelijke overlast, maar vooral om hen warm te maken zelf te participeren. "Sommigen hebben zich aangeboden voor het ontvangen van de bezoekers in de kerken van de vier dorpen.", vertelt Martin. De kerk van Wannegem doet dienst als informatiecentrum en ticketbalie, net als het voormalig politiekantoor van Huise. Ook de lokale middenstand is ingezet om kunstliefhebbers op te vangen. Zo zijn verschillende dorpscafés opgenomen in het traject, en opende voor de gelegenheid een pop-up koffiebar met pralines van ’t Hof van Cleve.

Thierry De Cordier

Thierry De Cordier neemt het altaar onder handen

Kruisbestuiving

PASS ambieert een totaalbeleving die voor een breed publiek toegankelijk is. Naast de haast uitgestorven landelijkheid van de dorpen en de kwaliteit van de werken, zet de organisatie in op andere disciplines: ook muziek, performance, dans en design passeren de revue. Zowel het Brussels Philarmonic, het Vlaams Radio Koor als theatermaker Arne Sierens komen richting de Vlaamse Ardennen. Jan Fabre en Guido van der Werve brengen performance. Er is ook plaats voor popmuziek, met optredens van Mauro Pawlowski en Daan.