Wat heeft Nieuwpoort gemeen met Namen, Brussel, Antwerpen, Gent, Kortrijk en Brugge? Overal staat een ruiterstandbeeld van Albert I, de Koning-Soldaat. De rij bronzen ruiters markeert de loop van de Duitse invasie van België in 1914, die voor Nieuwpoort tot staan werd gebracht. Dat gebeurde door de kracht van het zeewater en het slim dirigeren van de sluizen.
Permanente tentoonstelling.
Maar het water was niet alleen een bondgenoot: het veroordeelde Nieuwpoort ook tot het lot van eerste stad aan het Westfront en dus tot een genadeloze vernietiging. Honderd jaar later is het Koning Albert I-gedenkteken een serene plek in een weids landschap, met water aan alle kanten. De uitgelezen plaats om het verhaal van de onderwaterzetting te vertellen. Dat gebeurt in een hypermodern bezoekerscentrum pal onder het 2500m² grote terras van het monument, met een polyvalente binnencirkel en drie tentoonstellingsvleugels. het geheel krijgt, heel toepasselijk, de naam 'Westfront Nieuwpoort'.
In een interactief computerspel kunt u de sluizen van 1914 bedienen, terwijl u uitkijkt over het sluizencomplex zoals het nu is. Dat alles en nog veel meer in een open, lichte constructie van waaruit u een weids uitzicht hebt over het slagveld van weleer.
Het Panorama van Alfred Bastien
Meteen na de oorlog schilderde de Belgische frontkunstenaar Alfred Bastien een monumentaal panorama van de IJzerslag in oktober 1914. Op een doek van 115 meter lang en 14 meter breed beeldde hij het hele front af, van de IJzermonding in Nieuwpoort tot het brandende Ieper en terug. In Westfront Nieuwpoort wordt dat doek digitaal getoond op een al even indrukwekkend scherm, in slowmotion en met deskundige toelichting.
Tijdelijke tentoonstellingen
Jaarlijks wordt een nieuwe tentoonstelling geopend met aandacht voor een specifiek thema van de Eerste Wereldoorlog.