Expo 58

Nostalgie in 400 foto’s

Drie mensen zitten op een bank. Een dame, een wat oudere heer en een veertiger. Alle drie zijn ze op hun paasbest gekleed, alle drie hebben ze een ijsje in de hand. De dame likt er heel voorzichtig. De veertiger bestudeert het ijsje heel aandachtig en ietwat achterdochtig, de oudere man heeft het hoofd helemaal schuin, likt en kijkt in de lens met een blik die verraadt dat ook hij er niet helemaal gerust in is. Het zijn drie van de ruim 41miljoen bezoekers aan Expo 58, die voor het eerst in hun leven kennismaken met softijs. De Belgen ontdekken op Expo 58 ook bier in blik, hamburgers, hotdogs, instantsoep, kip aan het spit en cola, staat er onder de foto. Het is een typisch beeld uit het boek Expo 58. Nostalgie in 400 foto’s.

Expo 58

De auteur is Rudolph Nevi, die te jong is om de wereldtentoonstelling in Brussel te hebben meegemaakt, maar die gepassioneerd is door de fifties en alles wat er mee te maken heeft: muziek, oldtimers, design, grafiek, interieurs, jukeboxen… En dus ook Expo 58. Zes jaar geleden startte Nevi met de website ‘Expo 58, Belgian World’s Fair at Brussels 58’ , een virtueel bezoek aan de wereldtentoonstelling. De site kende veel succes en lokte heel wat reacties uit. Mensen schonken hun Expospullen,, foldertjes, kaarten, souvenirs, foto’s en dia’s. Een selectie van de ondertussen gigantische collectie is te vinden in het boek.

Een eerste deel vertelt het verhaal van de aanloop, de opbouw, de promotiecampagne en de opening. Naast de vele foto’s krijgen we ook enkele markante cijfers, onder andere: 60.000.000 manuren voor de opbouw, 10.000.000 ritten met de treintjes, 713.664 recordaantal bezoekers op één dag, 52.000 pinten bier in een café op één dag, 31.000 ziekgemelde bezoekers, 8 geboortes…

De verschillende paviljoenen in de zeven expo-secties komen uitgebreid aan bod, beginnend met de tien toegangspoorten en algemene luchtzichten, gefotografeerd van op het Atomium. Buitenzichten en interieurs, close ups van tentoongestelde objecten en kunstwerken… We wandelen het hele parcours van 110 hectaren af, altijd vergezeld van massa’s mensen, en eindigen aan het Atomium, hét symbool van Expo 58. De reproductie van een groot panoramisch plan, dat los in het boek zit, is een handige gids. ‘Een dag op de Expo’ toont foto’s van talrijke beroemdheden die naar Brussel kwamen, maar vooral van gewone bezoekers die genieten van een rit in de pousse-pousse, met de kabelbaan en de expotreintjes. Of die stoeien in het attractiepark met nieuwigheden als de rollercoaster. Of die zich vermaken in Vrolijk België, een folkloristisch dorp met talrijke cafés en restaurants, dat tot vier uur ’s morgens openbleef. Sfeervolle beelden van de Expo by Night sluiten de rondgang af.

Eindigen doet het boek met de restanten van de Expo. De auteurs heeft grondig onderzoek verricht. Op de Heizel zelf, waar hij niet alleen de Beneluxfontein, het Salon 58 of het Amerikaans Theater vindt, maar ook bijvoorbeeld de tramtunnel, de voetgangersbrug en het parkbosje. Verder heeft hij in her en der in ons land paviljoenen of expogebouwen ontdekt: Discotheek Carré in Willebroek (paviljoen Côte d’Or), Zaal Mutsaardwijk in Hoboken (paviljoen Bell Telephone), DS Conserven in Zemst (paviljoen Argentinië) Lyceum in Genk (paviljoen Canada)… Blijkbaar is er van Expo 58 meer overgebleven dan herinneringen.

De titel van het boek, Nostalgie in 400 foto’s, is eerlijk. Verwacht geen academische uiteenzetting over de wereldtentoonstelling in Brussel. Het is een fotoalbum dat getuigt van een uitzonderlijk evenement dat op heel veel mensen een diepe indruk heeft gemaakt.  

Boek

Rudolph Nevi 

Expo 58Nostalgie in 400 foto’s.

20 x 25 cm, 216 blz., 25 euro, Uitgeverij Van Halewyck. ISBN 978 90 5617 851 2

Download hier de pdf

Expo