Bibliotheek
Groepen
Kindvriendelijk
Museumpass
Museumshop
Joods Museum van België

Tijdelijke sluiting op 1 oktober 2024 - voorziene heropening 2028

Het Joods Museum van België begint aan zijn metamorfose: tijd voor het 'Jewish Museum In/Out'.

Het Joods Museum van België kondigt de tijdelijke sluiting van zijn deuren aan op 30 september 2024 voor een ambitieus renovatie- en uitbreidingsproject, met een geplande heropening in 2028. Deze transformatie biedt de instelling de gelegenheid om haar rol binnen de hedendaagse samenleving te herdenken rond haar kernthema's openheid, dialoog en educatie. Gedurende deze periode zal het museum een nieuwe vorm aannemen en het 'Jewish Museum In/Out' worden, waarbij het zijn culturele missies uitvoert door middel van off-site en digitale initiatieven.

Een dynamisch programma met een sterke maatschappelijke betrokkenheid

Het Joods Museum van België zal onder de identiteit van het 'Jewish Museum In/Out' aanwezig blijven in het Brusselse en internationale landschap met hedendaagse kunsttentoonstellingen, rondreizende evenementen en voorstellingen, en een educatief extra muros programma. Tegelijkertijd integreert het museum digitale technologie om te kunnen beantwoorden aan hedendaagse behoeften.

Archief

Het Joods Museum van België, is gelegen in de historische wijk van de Zavel en de Kunstberg. Het museum is een plek voor traditie en openheid, die toegankelijk wil zijn voor alle doelgroepen en het doel heeft om de kennis over en het inzicht in de joodse geschiedenis, godsdienst en cultuur in tijd en ruimte te bevorderen en de spirituele en materiële rijkdom ervan te onderstrepen. Het Museum wil de bezoekers, ongeacht hun achtergrond, uitnodigen om zich vragen te stellen over de specifieke kenmerken, de overeenkomsten en de onderlinge uitwisseling tussen het erfgoed van verschillende culturen om de strijd aan te binden met alle vormen van onverdraagzaamheid…

Zijn Nieuwe Eigentijdse Ruimte of Nouvel Espace Contemporain (NEC) staat open voor tijdelijke tentoonstellingen over kunst en geschiedenis. Deze bieden de gelegenheid om kennis te maken met Belgische of internationale kunstenaars en de veelzijdigheid van de joodse cultuur en het joodse leven te belichten.

In een herenhuis uit de 19de eeuw toont dit museum een prachtige collectie objecten, documenten en boeken over de traditionele joodse levenswijze uit de hele wereld. Centrale thema’s zijn de synagoge (er is er een in het museumgebouw), overgangsrituelen en feesten. De diversiteit van de verzameling – stijl, herkomst, vervaardiging – getuigt van de joodse diaspora, maar het museum richt zich ook op het verhaal van het jodendom in België. Het herbergt daarnaast kunstwerken van joodse kunstenaars, onder wie Jacques Wiener, Charles Samuel, Kurt Peiser, Ferdinand Schirren, Félix Nussbaum en Stéphane Mandelbaum. Sinds de opening zijn de collecties flink toegenomen.

Het museumgebouw deed onder meer dienst als school van de Duitse militairen in W.O.I en als ‘Feld schalt-Abteilung’ van het Duitse leger (1940-1945).

Ga naar de website van het museum voor het Stappenplan voor de ontwikkeling van het nieuwe museum, van nu tot aan de inhuldiging.

Tentoonstellingen