In hartje Brussel, in een oude elektriciteitscentrale vond de CENTRALE for contemporary art, het kunstencentrum van de Stad Brussel, zijn onderkomen.
Het centrum geeft blijk van een geëngageerde en open visie op kunst, afgestemd op de stad en de maatschappij.
Elk jaar vinden in de verschillende ruimten van het centrum multidisciplinaire tentoonstellingen en projecten plaats met bekende en onbekende kunstenaars, al dan niet afkomstig uit Brussel en België.
De CENTRALE | hall stelt tentoonstellingen voor waarin een bekend en in Brussel gevestigd beeldend kunstena(a)r(es) in dialoog gaat met een kunstena(a)r(es) van zijn of haar keuze. Daarnaast zijn er ook de collectieve tentoonstellingen die een veelheid aan benaderingen laten zien.
CENTRALE | box en CENTRALE | lab zijn er voor opkomend talent en begeleiden jonge kunstenaars in de ontwikkeling van hun creatieve project.
Vanaf 2021 wordt in de CENTRALE | vitrine, in de Sint-Katelijnestraat 13, via een jaarlijkse projectoproep een uitstalraam geboden aan 4 laureaten.
De CENTRALE werkt ook samen met de Brusselse kunsthogescholen. Sinds 2017 is het de residentie van de studenten die de CARE-opleiding volgen, een master gewijd aan de tentoonstellingsberoepen en die werd opgericht in samenwerking met de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. In juli 2020 werden tijdens de eerste editie van het Brussels Videonline Festival, dat samen met 7 scholen werd georganiseerd, films vertoond van 21 recent afgestudeerde kunstenaars.
Als voortrekker van de visuele kunsten ontwikkelt de CENTRALE een programma-aanbod met performances, concerten, kunstfilmvertoningen, ontmoetingen, debatten … Er wordt ook veel aandacht besteed aan samenwerkingsverbanden met andere lokale en internationale culturele instellingen.
In 2020 brengt de CENTRALE kunst binnen in het ziekenhuis, met piKuur, een in situ tentoonstellingsruimte in het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel, in de vorm van een fototentoonstelling.
Bij de CENTRALE staat het publiek centraal: iedereen – zowel de individuele bezoeker, schoolgroepen, verenigingen als gezinnen, al dan niet vertrouwd met kunst – kan er terecht om kunst te ontdekken of voor een activiteit afgestemd op hun interesses. Dat kan gaan om een rondleiding, workshop, deelname aan een creatie, enz.
Kortom, een globaal cultureel project, een project van de hoofdstad, een project voor iedereen voor wie een leven zonder kunst ondenkbaar is.