Welkom bij OKV

kunst- en erfgoedtijdschrift (september)

 • Librije hertogen van Bourgondië
  thema

  KBR is de nationale wetenschappelijke bibliotheek. Ze verzamelt alle Belgische publicaties en bewaart, beheert en bestudeert een omvangrijk cultureel en historisch patrimonium. Ze biedt toegang tot een schat aan informatie en helpt bij de studie van het verleden en de reflectie over het heden.

 • interview

  Botanie, of de kennis over planten, is waarschijnlijk een van de oudste wetenschappen op aarde. Of je ze nu als voedsel, medicijn, gif of bouwmateriaal gebruikte, een goede kennis van planten kon je vroeger vooruit helpen in de wereld. 

 • interview

  Waarom zien we zo graag bloemen en planten? Wat is de relatie tussen mens en natuur? De natuur is voor veel kunstenaars een inspiratiebron omdat ze ons tonen wat we missen. Met Chasing Flowers organiseert Stef Van Bellingen een kunstenparcours in Sint-Niklaas. 

 • tentoonstelling

  Deze zomer houdt het Museum voor Schone Kunsten Gent een collectiepresentatie van kunstschilder Gustave Van de Woestyne (1881-1947). Uit zalen en reserves werden rond de vijftig werken bij elkaar gebracht, waaronder het handschrift van zijn Memento, in menig opzicht een merkwaardig document.

 • Kleureyck
  tentoonstelling

  Het Van Eyckjaar is nog niet voorbij. In het Designmuseum in Gent kun je momenteel een ‘pigmentwandeling’ maken en experimenten met kleur ontdekken. Curator Siegrid Demyttenaere nodigde designers uit om het Lam Gods tijdens de restauratie te gaan bekijken en zich te laten inspireren.

 • Openbaar Kunstbezit Vlaanderen Bladelin Rogier van der Weyden
  Vlaamse meesters in situ

  Het huidige Middelburg in het Meetjesland dankt zijn naam aan de abdij van Middelburg in Zeeland. Pieter Bladelin verwierf een flinke oppervlakte aan drassige gronden van deze abdij en hij besloot om hier een nieuwe haven te bouwen. 

 • kunstenaar

  Stephanie Gildemyn heeft haar atelier in een van de gebouwen die de vzw Nucleo in Gent beheert. Het zijn meestal oude schoolgebouwen, die in afwachting van een nieuwe bestemming van nut zijn als haarden van creativiteit.

webstek

Wereldwijd zijn virtuele tentoonstellingen in een stroomversnelling gegaan door de impact van covid-19. Zowat alle grote spelers die hun collectie nog niet digitaal, en het liefst nog driedimensionaal, online hadden staan, deden dat...

uit de boeken

In het themanummer over en bij de tentoonstelling Van Eyck, een optische revolutie (OKV 2020, nr. 1) staat een portret van Hubert van Eyck dat geplukt is uit het boekje Pictorum aliquot celebrium Germaniae Inferioris effigies, dat...

expo | bijna afgelopen

07/06/2020 to 27/09/2020
Eperon d'Or
04/06/2020 to 27/09/2020
Museum Vleeshuis - Klank van de stad
14/07/2020 to 27/09/2020
Het James Ensorhuis