Wroclaw

Wroclaw

Het Europees Parlement maakte bekend dat het Poolse Wroclaw en het Spaanse San Sebastian zich in 2016 Culturele Hoofstad van Europa mogen noemen. Beide steden zullen van hun titel gebruik maken om de eigen hedendaagse en historische cultuur voor te stellen, maar hebben ook een maatschappelijke missie.

Wroclaw was een van de Hanzesteden, en dus via handel verbonden met huidige Belgische steden als Brugge en Dinant. In het Pruisische Rijk was het de hoofdstad van de provincie Silezië. De stad kent dus een rijke geschiedenis, die haar ook verbindt met West-Europa.

Het programma van Wroclaw 2016 vertrekt vanuit de recentere geschiedenis van de stad. Het werd tijdens de Tweede Wereldoorlog met de grond gelijk gemaakt. Dat gedwongen nieuwe begin maakte van Wroclaw een moderne, multiculturele stad. Metamorfose, met schoonheid en harmonie als leidraad, is ook het kernwoord in 2016. Wroclaw wil onder het motto “Spaces for Beauty” vooral gaan werken met kunst in de publieke ruimte en burgers en bezoekers actief aan projecten laten deelnemen.

San Sebastian, ook Donostia genoemd, ligt in de autonome Noord-Spaanse regio Baskenland. De stad staat cultureel al meer op de kaart dan Wroclaw, dankzij het jaarlijkse filmfestival, maar is ook gekend als toeristische bestemming. Het is een hippe stad, waar hedendaagse kunst een comfortabele positie geniet in de vele gespecialiseerde musea en galerijen.

San Sebastian

San Sebastian

Onder het motto “Culture to Live Together” gaat San Sebastian in 2016 een maatschappelijk engagement aan. Net als in Wroclaw is participatie hier dus cruciaal, maar voor San Sebastian is kunst vooral een alternatieve leidraad bij het nadenken over maatschappelijke thema’s. Voor het project Artivist Enlistment for Social Transformation and the Construction of Peace gaan kunstenaars, academici en burgers bijvoorbeeld samen op zoek naar alternatieve modellen voor vredesonderhandelingen bij conflicten.

Vorig jaar was het Belgische Bergen nog Culturele Hoofdstad van Europa, net als het Tsjechische Pilsen.