Naar Pieter Bruegel de Oude, Sint-Jacob bij de tovenaar, 1565, RIJKSMUSEUM, AMSTERDAM
Nadat de tentoonstelling De heksen van Bruegel in het Museum Catharijneconvent in Utrecht te zien was, is nu het Sint-Janshospitaal in Brugge aan de beurt. De heksen krijgen vrij spel op de spatieuze zolder van het middeleeuwse hospitaal.
Matthias Depoorter
Matthias Depoorter (°1980) is schrijver en kunsthistoricus. Hij schreef onder andere voor Knack. Van 2011 tot 2018 werkte hij voor de Vlaamse Kunstcollectie (VKC) en was hij verantwoordelijk voor de Summer Course for the Study of the Arts in Flanders. Van 2018 tot 2020 werkte hij bij het Museum voor Schone Kunsten in Gent als assistent-curator van de tentoonstelling ‘Van Eyck. Een optische revolutie’ (2020) en als coördinator van het gelijknamige boek. Daarnaast cureerde hij de collectiepresentatie ‘Gaspar de Crayer en Gent. Onlosmakelijk verbonden’. Daarna was hij aan de slag als kunst- en erfgoedexpert bij Toerisme Vlaanderen. Sinds april 2023 is hij hoofdredacteur bij Openbaar Kunstbezit Vlaanderen.
Depoorter voert onderzoek naar de kunst uit de Nederlanden (vijftiende tot en met zeventiende eeuw). Hij publiceerde de boeken ‘Vliegwerk. Vogels in de kunst’ en ‘De Vlaamse meesters. Van Eyck tot Bruegel’, en bezoekersgidsen voor het Hospitaalmuseum en het Gruuthusemuseum in Brugge.
De Nationale Loterij bestaat in oktober tachtig jaar en bezit een opmerkelijke kunstcollectie. Die is – uiteraard – sterk verbonden met de identiteit en de activiteit van het bedrijf en werd opgebouwd vanaf 1992. Het ligt voor de hand dat de verzameling loterijbiljetten en affiches omvat, en ook apparatuur gebruikt voor de trekkingen.
Artikel
Vrouwen op bezems - De heksen van Bruegel
Nadat de tentoonstelling De heksen van Bruegel in het Museum Catharijneconvent in Utrecht te zien was, is nu het Sint-Janshospitaal in Brugge aan de beurt. De heksen krijgen vrij spel op de spatieuze zolder van het middeleeuwse hospitaal.
Artikel
Waar woonde Pieter Bruegel de Oude in Brussel?
Exclusief voor Openbaar Kunstbezit Vlaanderen onthult Jean Bastiaensen de echte verblijfplaats van Pieter Bruegel in Brussel. De Bijbelse spreuk die Pieter Bruegels parabel van de blinden (1568) illustreert, is al evenzeer van toepassing op het dwaalspoor dat heeft geleid tot de naam Bruegelhuis voor een huis in de Hoogstraat 132 in Brussel.
Artikel
De treurenden in Sint-Jan-Hospitaalmuseum - Een keten van gemis
Laurent Busine, directeur van het MAC’s in Grand Hornu, koppelt hedendaagse verschijningsvormen van gemis aan een laatmiddeleeuwse rouwstoet. De 37 albasten pleuranten bij het graf van Jan zonder Vrees en zijn echtgenote Margaretha van Beieren op reis.