Wat kan ik met het Internet doen?
De vraag zal de afgelopen maanden meermaals eigenaars van een computer opgekomen zijn. Indien men sommige auteurs mag geloven is het Internet zowat het wondermiddel bij uitstek. Een sesam voor alle gebruik. Bij al die hype zou de lezer bijna vergeten dat het Internet niet meer is dan een vehikel om informatie te vergaren. Multimediale informatie.
Het Internet is een verzameling van geïnternetwerkte computers die dezelfde taal spreken. Bovenop dat globale netwerk draaien groepen gebruikers allerhande toepassingen. Eén ervan is het zogenaamde World Wide Web. Dit web is een verzameling van hypertext-documenten die allerhande computerbestanden met elkaar verbinden. Geluidsfragmenten, illustraties, teksten, video ... met andere woorden bij uitstek een materie voor kunstenaars.
Het mag dan ook geen toeval zijn dat de meest gerenommeerde auteur over hypertext een voormalig kunstenstudent van de befaamde Princeton University is. George Paul Landow is professor Engels en Kunstgeschiedenis aan de Brown University. Een lezer kan dankzij een hypertext discontinu of nonsequentieel lezen. De huidige boeken of stripverhalen daarentegen blijven sequentiële kunst. De lezer volgt de pagina van boven naar beneden en moet zich strikt aan het door de auteur geëffende pad houden. Theoretici zoals Roland Barthes betreurden dit, maar konden het weinig verhelpen omdat de computertechnologie nog niet ver genoeg stond. De afgelopen jaren veranderde er echter veel. Plots kon een document op een pc plaatjes bevatten die naar andere documenten verwezen. Het papier (vaste materie) viel weg als noodzakelijke drager.