Hoe vaak wandel je in je eigen stad of streek niet voorbij een historisch pand of een andere bijzondere locatie waarvan je je afvraagt wie de architect is of wat er plaats gevonden heeft? Bij een citytrip kijk je snel in je reis- of wandelgids, maar voor dat monument vlakbij doen we dikwijls niet die moeite. Binnenkort hebben we die informatie misschien wel binnen handbereik. Iedereen die beschikt over een smartphone kan zich in de toekomst wenden tot de virtuele verhalenverteller iBeaken.
Webstek: Virtuele verhalen
Informatie in handbereik
De oprichter en bedenker van iBeaken is Jo Van Hove. Deze man heeft de wereld afgereisd op zoek naar mooie plaatsen en plaatjes voor de filmindustrie en de fotografie. Hij stelde tot zijn eigen frustratie vast dat over al die locaties heel wat interessante verhalen moeten bestaan, maar dat die informatie helaas niet altijd toegankelijk was. Prachtige natuurlandschappen bijvoorbeeld zijn - gelukkig - niet altijd voorzien van toeristische panelen. En als er toch informatiedragers zijn vormt de taal vaak een belemmering. Die persoonlijke ervaringen inspireerden Jo Van Hove en zijn team tot de creatie van iBeaken. Zijn ploeg telt dan ook heel wat vertalers die de beschikbare teksten naar dertig talen kunnen omzetten.
In de ideale wereld zou volgens de bedenkers van iBeaken een geïnteresseerde slechts zijn telefoon ter hand moeten nemen om met enkele eenvoudige handelingen de boeiende verhalen achter een kunstwerk, gebouw, plein of landschap te vernemen. Dat toestel moet dan wel een smartphone zijn die draadloos verbinding kan maken met het internet. Gebruiksgemak staat daarbij voorop. Potentiële gebruikers hoeven geen applicatie te downloaden of software te installeren. Een browser zoals Safari, Internet Explorer, Firefox of Opera volstaat om via de invoer van een unieke code op de portaalsite van iBeaken een hapklare brok informatie te ontvangen: kortverhaaltjes, legendes, cijfers en feiten, interessante weetjes, enzovoort in tekst en beeld.
Doe zelf je verhaal
Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Brussel (KSMKB) en een wandelparcours in Floreffe (Wallonië) zijn voorlopig de eersten die gebruik maken van deze toepassing om hun erfgoed te ontsluiten. Het KMSKB heeft 30 werken uit de Symbolisme-tentoonstelling voorzien van een code. Wie deze expo bezoekt kan via zijn smartphone extra teksten en beelden bekijken. Na afloop van het museumbezoek kan diezelfde informatie opnieuw worden bekeken en gelezen via de webstek van iBeaken. OKV-lezers kunnen dit ook thuis uitproberen via de simulator. Na de taalkeuze en registratie kunnen deze werken één na één worden opgeroepen.
IBeaken is een jong Belgisch product dat volop in ontwikkeling is. De komende maanden staan er heel wat uitbreidingen en verbeteringen op stapel, zoals integratie in sociale netwerksites of de weergave van iBeakens op een kaart. Met die kaart kan de ‘smartphone-reiziger’ zoals Van Hove hem noemt op basis van zijn eigen interesses zelf zijn trip gaan plannen binnen een regio of rond een bepaald onderwerp. Maar zo ver zijn we nog niet. Al die potentiële informatie moet eerst nog bij elkaar en online worden gebracht via hun website. Iedereen – van cultuurfreak over heemkundige tot medewerker van een toeristische dienst – kan daarbij een handje helpen. Je hoeft enkel een account aan te vragen en je kan meteen starten met de creatie van virtuele bakens over de meest uiteenlopende onderwerpen. De regels voor de verhalenvertellers zijn zeer eenvoudig. Het verhaal moet verbonden zijn met een bestaande locatie. Het mag zelfs verzonnen zijn maar moet dan wel gelabeld worden als fictie. De bakens kunnen vrij worden aangeboden aan de hele internetgemeenschap of worden afgeschermd voor een bepaald (al dan niet betalend) publiek. De code zelf die bij de iBeaken hoort kan daarna aangebracht worden op de locatie zelf. Op die manier kan deze tool niet alleen gebruikt worden om een reis voor te bereiden, maar evengoed om een online reisdagboek bij te houden of – waarom niet - om zelf het verhaal bij dat monument bij jou om de hoek te schrijven.