De tentoonstelling toont ook video presentaties: getuigenissen van leven als tweeling. Er is een interactief computerprogramma dat ingaat op erfelijkheid, tweelingenonderzoek en psychische aandoeningen.
Het is bekend dat erfelijke factoren, naast omgevingsinvloeden, een rol spelen bij het ontstaan van psychische ziekten.
Bij het opsporen van de invloeden speelt het tweelingenonderzoek een voorname rol. Wat leren onderzoeken in verband met schizofrenie, manisch depressieve stoornis of autisme ons over het relatief belang van erfelijkheid versus milieu?
De tentoonstelling toont de stand van zaken van enkele belangrijke wetenschappelijke onderzoeken. De fascinatie voor 'twee keer hetzelfde' vinden we ook terug in het dubbelganger motief in film, literatuur en psychoanalyse. Aantrekking en afstoting: twee kanten van dezelfde medaille.
Maar ook in niet-westerse culturen is men geboeid door meerlingen. In sommige culturen bijvoorbeeld worden tweelingen tegelijk bewonderd en gevreesd. De moeder geniet een hoge status maar heeft een zeer moeilijke taak te volbrengen. Over dubbelzinnigheid gesproken. We maken een reis langsheen andere culturen op zoek naar hun appreciatie.
Gevreesde tweelingen
Hedendaagse fotografen vinden meerlingen een geliefd thema. Tweelingen duiken op in film en reclame. Zelfs modeontwerpers laten zich inspireren door Siamese tweelingen. Kortom, 'Tweelingen' neemt je mee in dubbel/ zinnige wereld .
De tentoonstelling kwam tot stand dank zij de medewerking van het Teylers Museum uit Haarlem. Ook de Vlaamse vereniging ter ondersteuning van het wetenschappelijk onderzoek bij en voor meerlingen werkte eveneens mee aan het initiatief.