Brugge zet erfgoed in de kijker. Dit keer niet de vertrouwde bezienswaardigheden als het belfort, de Onze-Lieve-Vrouwekerk of de Burg, maar de stad als geheel: van arbeidershuisje tot historische handelspand. Kaartenhuisbrugge.be is een aantrekkelijke en vooral boeiende webstek voor wie uit het Brugse stadsplan verhalen van het middeleeuwse handelsleven, de haven, de marktenen de ambachten wil zien herrijzen.
Kaartenhuisbrugge.be werd in november 2014 gelanceerd. De website dient als informatieplatform voor geografisch erfgoed in Brugge. De collectie oude kaarten is geen saaie opsomming van historische stratenplannen, maar een cartografische speeltuin waarin je digitaal kan ronddwalen.
De oudste zijn die van Gheeraerts uit 1562 en Sanderus uit 1641. Daarnaast zijn heel wat andere stadsplannen opgenomen, zoals het Plan Napoleon uit 1811-1812. Het historische huizenonderzoek, dat voorheen een stoffig hoekje in het stadsarchief innam, is in hedendaags jasje raadpleegbaar. De site bevat informatie over een groot aantal percelen in de binnenstad, compleet met geschiedenis, archeologische vondsten en erfgoedinformatie. De databank begint bij de registers van de Zestendelen, de oude kadastrale secties van Brugge. Vanaf 1580 werd door het Calvinistische stadsbestuur bevolen onroerende goederen te registreren.
In de registers staat info over huiseigenaars en hypotheken. De Oostenrijkers vervingen dit kadaster in 1800, toen ze woningen gingen nummeren per wijk. Ten slotte is op de webstek het huidige kadaster sinds 1835 opgenomen. Geen nietszeggende lijsten, maar geanimeerde stadskaarten waarop zowel architecturale, stedenbouwkundige als sociaal-maatschappelijke evoluties zichtbaar zijn.