De stad blijft prikkelen. Street art is een van de visuele fenomenen die een stad levend houdt. Graffiti is zo oud als de stad zelf, denk aan de opschriften op muren in Pompeï. Tegenwoordig trekken steeds meer kwalitatieve artistieke projecten in de publieke ruimte de aandacht. Tento.be belicht enkele recente initiatieven van gevestigde kunstenaars en organisaties in Gent.

Strook

Vorig jaar presenteerde Street Art Belgium de Concrete Canvas Tour. Die wandel- en fietsroute kwam tot stand door Karolien Kums en is uniek voor België: zo plaatst Gent zich naast Berlijn en New York. Voor de lancering maakte Strook (Stefaan De Croock) een muurwerk naast de concertzaal. De lijn staat centraal waardoor het werk abstract aanvoelt. Die lijnen zijn een knipoog naar de architectuur van het VOKA, de buur van concertzaal Vooruit. Het muurschilderij heeft ook figuratieve kenmerken. Twee gezichten lijken op te rijzen als symbool voor de culturele activiteiten in het kunstencentrum.

ROA

Ook zichtbaar tijdens de tour zijn de werken van ROA. In de jaren tachtig kwam hij in contact met Amerikaanse popinvloeden als hiphop en graffiti. De anonieme Gentse artiest is wereldwijd bekend om zijn grote figuratieve dierenmotieven in zwartwit. Dit plaats hem in de lijn van Banksy en JR. In september 2015 kwam het werk van ROA in de media. Bij de sloop van de oude textielfabriek Malmar besloot stad Gent om zijn vijftigtal aanwezige werken te beschermen. Die worden geïntegreerd in een cohousingproject als decoratief element in de woningen en tuinen. De erkenning is een belangrijk precedent, aangezien de werken aanvankelijk illegaal waren. Andere artiesten vragen zich af hoe ze hiermee verder kunnen. Wat kan niet? Wie mag zich openbaar uitdrukken?

Bué

In juni 2015 ontving Bué de Gentse cultuurprijs. Als dank maakte hij drie nieuwe werken in de stad. Hiervoor werkte hij samen met drie Mexicaanse artiesten: Itzel Najera Luna, JB en Smithe Papas. Al twintig jaar zijn kleurrijke figuren de motieven voor zijn murale werken. Zijn doel is om mensen te doen glimlachen. De muur krijgt een spontane invullen en de kunstenaar wordt louter beïnvloed door de omgeving van de muur. Deze Street artist is ruim vertegenwoordigd in Gent, maar is ook internationaal actief.

Graffiti vzw

Graffiti vzw is de vertegenwoordiger voor Street art in Gent. Ze trachten jongeren te bereiken via workshops, tochten en vormingen. Graffiti vzw heeft een lab waar mensen terecht kunnen met vragen. De organisatie biedt ook film, theater en mode aan. In augustus 2015 waren ze betrokken bij de opening van een nieuwe legale graffitizone in de Denderlaan. Graffiti vzw werkte hiervoor samen met Wallin’ en kreeg steun van de jeugddienst en de dienst preventie voor veiligheid van de stad Gent.  Samen met de Werregarensteeg (het graffitistraatje), de grindbakken aan de ‘Blauwe Kraan’ in Dok Noord en de brug van het Keizerviaduct telt Gent vier legale spots.   

Kortpaard

In 2012 kreeg La Mauntagne de ingeving voor het kortpaard. Sindsdien galoppeert kortpaard doorheen de Gentse straten en buiten de stads- en landsgrenzen. Het oorspronkelijk plan was om kortpaard symbool te maken voor ontevredenheid met de vele regels. De relatie tussen mensen onderling en hun omgang met de maatschappij is steeds verbonden met verwachtingen en verplichtingen. Het kortpaard moet dit idee bewust maken aan de mens. Kortpaard ontstond uit kindersjablonen van paarden. De patronen tonen kinderen contouren die algemeen aanvaard zijn. Hierdoor leren ze omgaan met structuur en omgangsvormen. Door sjablonen te combineren breekt de ontwerper conventies. Uiteindelijk blijft het korte, dikke, kleine en gele kortpaard een paard. Op een gelijkaardige wijze moet de mens niet in een bepaald vakje gestopt worden.

Kortpaard

Kortpaard

Door de eenvoudige vorm staat kortpaard los van leeftijd, afkomst en subcultuur. Het wordt verspreid via gratis gele vinylstickers. Die methode schept voor iedereen de mogelijkheid om de boodschap te delen en deel te zijn van het visueel verzet. Via sociale netwerken en blogs wordt dit gedeeld en bediscussieerd. Daarnaast streeft het kortpaard naar opening van leegstaande gebouwen en parken en bossen. Die ruimtes kunnen gebruikt worden om maatschappelijke noden te vervullen.

Doordat zoveel mensen het kortpaard helpen verspreiden, is het project een eigen leven gaan leiden. Waar mensen aanvankelijk de betekenis probeerden achterhalen van de sticker, is nu de herkenbaarheid een rol gaan spelen en geeft de wijdverspreide vorm een gevoel van samenhorigheid tussen mensen met een liefde voor ongehoorzaamheid.