De koers, dat is deel van het collectieve geheugen. Iedereen heeft wel een herinnering aan een potige Flandrien die door het glooiende landschap ploegt en het peloton achter zich laat. Het totaaloverzicht bewaren, dat doen ze in het archief- en documentatiecentrum van KOERS. Alles wat je wil weten over de geschiedenis van de wielersport vind je daar. En gelukkig hebben ze  een digitale sprint ingezet, zodat je niets steeds tot daar moeten fietsen om van wielerverhalen te proeven. 

ServiceKOERS.be is een virtueel museum in opbouw. Aangezien KOERS het kenniscentrum is van de wielersport, wordt de collectie regelmatig gebruikt door onderzoekers en auteurs. Via serviceKOERS. be zal elke wielerfanaat of liefhebber van fietsend erfgoed dat in de toekomst ook van thuis uit kunnen. Digitaliseren is een werk van lange adem: het landelijke wielergeheugen vindt met mondjesmaat de weg naar het net. Op een volledig archief is het dus nog even wachten, maar de foto’s, objecten en verhalen die al online staan, zijn bijzonder interessant.

serviceKOERS

Verken en beleef

De webstek is ingedeeld in twee grote blokken, verkennen en beleven. Verken is het meer formele deel, het studiegedeelte. Dat begint bij het Archief. Op die pagina lees je meer over het KOERSarchief en met enkele sfeerfoto’s krijg je een beeld van hoe dat archief eruit ziet. De documentaire collectie van KOERS bestaat uit meer dan 180 meter tijdschriften en kranten, meer dan 2.000 affiches en een indrukwekkend aantal wielerarchieven en wedstrijdbrochures. Dat archief wordt de komende jaren ontsloten via serviceKOERS.be, maar voorlopig moeten geïnteresseerden het doen met de databank van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek en Archiefbank Vlaanderen.

Via het tabblad Bibliotheek kan je in de KOERSbibliotheek snuisteren. Je zoekt er op trefwoord door de vele boeken en publicaties. Van de Olympische spelen van 1960, Nederlandse topsport in Mexico, de geschiedenis van Tongerse wielergoden of de iconische verhalen van Lucien Van Impe en Rik Van Looy, in de database zitten meer dan 170 pagina’s aan publicaties.

Een gespecialiseerde bibliotheek is fijn, maar onder Collectie wordt het pas verrassend. Daar vind je een verzameling foto’s die zin geven in de opzwepende sfeer van het koersgebeuren. De wielerpiste in Gent, beroepsrenners in Kortemarkt, liefhebbers in Aalst, de collectie toont wielrennen in alle vormen en maten, van olympische goden tot koene amateurs op pensenkermissen. De foto’s tonen renners in actie en publiek in spanning. Ook zijn er bijzondere fietsonderdelen te zien, balhoofdplaatjes, unieke objecten en zeldzame relicten. Bij elk artefact hoort de technische informatie, zoals de materiaalbeschrijving, de collectie, de datum, de afmetingen, de techniek en achtergrondinformatie

serviceKOERS

Echt interessant wordt het bij het Beleven. Daar begint het bij de Verhalen. Jean Bogaerts die in 1945 de allereerste Omloop Het Volk wint nadat hij de oorlog als vluchteling overleefde. De Roeselarenaar Jean-Pierre Monseré die in 1970 in Leicester wereldkampioen wordt, tegen alle verwachtingen in. De verhalen op serviceKOERS.be zijn opvallend en vaak behoorlijk straf. De longreads gaan in de diepte en zijn onderhoudend en meeslepend geschreven. Vaak zijn ze gebonden aan de actualiteit. Zo passen de getuigenissen van een wielerjournalist en een Russische renner van de eerste Olympische Spelen perfect in deze Olympische zomer.

Virtuele tentoonstellingen

Interessant zijn ook de Digi-Expo’s. Die virtuele tentoonstellingen gaan dieper in op onderwerpen, leggen originele verbanden en zijn vooral beeldrijk geïllustreerd met foto’s en video’s. Uiteraard ontbreekt Eddy Merckx niet. Onder meer Merckx 51, met als focus de geschiedenis van de gele trui, en Het Merk Merckx, over de onvoorstelbare alomtegenwoordigheid van Eddy – zijn hoofd stond zelfs op voetballen – zijn nostalgische digitale tochtjes door het wielergeheugen. Daarnaast heb je recentere heldenverhalen – geschiedenis in de maak – zoals de titanensolo door Annemiek van Vleuten van wel 150 km door het Britse landschap. Soms wordt zo’n virtuele expo opgehangen aan een intrigerende vraag, zoals het mysterie waarom onze nationale wielerploeg al meer dan een halve eeuw in het blauw koerst.

Het doel van serviceKOERS in om op termijn niet alleen een virtueel museum te zijn, maar ook een vertrekpunt voor wielerhistorisch onderzoek. In de tussentijd maken de filmpjes, foto’s, tijdlijnen, kaarten en 360°-spins alles visueel aantrekkelijk en is de site goed voor een namiddagje online fietsen door iconische wielermomenten.

Download hier de pdf

serviceKOERS