Het is inmiddels meer dan 10 jaar geleden dat we okv.be lanceerden, onze eigen webstek waarop maandelijks zo’n 20.000 bezoekers hun portie kunst en erfgoed terugvinden. De tijd gaat snel, zeker online. Technologie verandert, vormgeving evolueert, er komen snufjes bij en oude slimmigheden blijken uiteindelijk toch niet zo handig. Daarom lanceren we in februari onze nieuwe website, in een nieuw jasje dat aanleunt bij de nieuwe vormgeving van het tijdschrift, gestroomlijnd en ontdaan van ballast, zodat je kan focussen op wat echt belangrijk is: diepgravende artikels, boeiende musea en fascinerende tentoonstellingen.

De naam veranderen we niet. Nog steeds is okv.be het adres waarop je terecht kan. Wat ook niet verandert, is onze focus op de inhoud, zowel in het tijdschrift als online. Op de nieuwe site ontsluiten we de bijna zestig jaar aan tijdschriften, elk artikel dat we ooit hebben gepubliceerd. We hebben ons ingezet om de leesbaarheid optimaal te maken. Okv. be is een onlinetijdschrift, vormgegeven door mensen en met liefde samengesteld. Omdat we een hekel hebben aan onnodig complexe zoekmachines, hebben we die gereduceerd tot 1 zoekvak. Alle artikels zijn voorzien van beredeneerde tagging. Zo krijg je steeds de meest relevante resultaten bovenaan. Eenvoudiger gezegd: wanneer je Rubens zoekt, zie je eerst de artikels over Rubens zelf, dan degene over zijn leerlingen en zijn tijd, en dan de kunstenaars die zich eeuwen later door Rubens lieten inspireren.

Archief OKV

Archief OKV

Onlinemagazine

Daarnaast is het een website voor de toekomst. De volgende jaren wordt okv.be een volwaardig onlinemagazine. Terwijl je wacht tot het nieuwe tijdschrift tweemaandelijks in je bus ligt, kan je op de site terecht voor wekelijks nieuwe artikels en dieptestukken, met een breed scala aan onderwerpen, onverwachte invalshoeken en onderbelichte kunstenaars. We lanceren vaste maandelijkse rubrieken, krachtige fotoreeksen en houden je op de hoogte van opkomend talent, zonder de geschiedenis uit het oog te verliezen. Daarvoor hebben we een sterke onlineredactie samengesteld. Naast vertrouwde namen die je uit het tijdschrift kent, hebben we nieuwe pennen aangetrokken, jonge mensen met kennis van zaken die zich op hun vakgebied zullen richten. Elke auteur kreeg een persoonlijke pagina met een overzicht van hun bijdragen, en een korte biografie en foto. Zo leer je hen ook eens kennen. Om de auteurs die hen zijn voorgegaan niet te vergeten, hebben we dat meteen doorgetrokken en zijn we op zoek gegaan naar wie die mensen allemaal waren. Elke auteur die ooit voor okv schreef, kreeg op okv.be een gezicht en een verhaal.

Teamwork met een hart voor cultuur Hoe we dat hebben gedaan? De voorbije zes maanden konden we rekenen op een team van vrijwilligers die het volledige archief hebben gedigitaliseerd, vormgegeven en geïndexeerd, die in de archieven doken op zoek naar auteurs van meer dan een halve eeuw geleden, en die met oog voor detail fouten zochten en verbeterden. Het was een werk van vallen en opstaan, maar vooral van bijleren en enthousiasme. Teamwork met een hart voor cultuur. Zonder hun hulp was het ons nooit gelukt.

Het blijft een work in progress. Veel dingen kunnen nog beter en dat wordt de uitdaging van 2021. Zoals je zal zien, is de laatste jaargang (2020) voorzien van een grote rijkdom aan kwaliteitsafbeeldingen. De volgende jaargangen zullen op die manier worden vormgegeven, naar analogie met het papieren tijdschrift, zodat online lezen een aangename ervaring is. Daar stopt het niet. Dit jaar zullen onze onschatbare vrijwilligers hetzelfde doen met alle tijdschriftnummers. Alle afbeeldingen worden op hoge kwaliteit gescand, en regelmatige bezoekers zullen geleidelijk aan merken dat elk artikel, tot en met 1963, van nieuwe beelden wordt voorzien. Want kunst en erfgoed is natuurlijk meer dan wat er over geschreven wordt.

Webwinkel

Webwinkel

De klassiekers

Natuurlijk ontbreken onze klassiekers niet. In de webwinkel kan je terecht voor boeken, themanummers, bezoekersgidsen en je vertrouwde opbergmap. Je kan via okv.be inschrijven voor uitstappen met de club en een dynamische kaart met alle verkooppunten opvragen. Ook blijven we het overzicht bewaren van de musea en tentoonstellingen in Vlaanderen, Wallonië en Brussel. Dat is en blijft een intensief werk waaronder we met veel plezier onze schouders zetten. Heb je een tentoonstelling gevonden die ontbreekt of ontdekte je een klein en fijn museum waar wij nog geen weet van hebben? Laat het ons zeker weten.

Ook daar zijn wat dingen veranderd. De nieuwe website detecteert of een museum of tentoonstelling open of gesloten is. Wandel je rond in een stad en wil je weten wat er op dat moment te zien is? Zoek op locatie, en meteen krijg je een overzicht van alle geopende musea, plus de artikels die wij in die meer dan een halve eeuw over dat kunsthuis hebben gepubliceerd. Met de nieuwe okv.be heb je steeds je persoonlijke gids op zak. 

Download hier de pdf

okv.be