100 jaar geleden overleed baron Jean-Baptiste Béthune, voorman van de neogotiek in België. Dat is de aanleiding tot een grote overzichts­tentoonstelling over de Belgische neogotiek.

Neogotiek in België 1800-1914

Neo-gotische kerkelijke kunst, architectuur, schilderkunst en design uit de periode 1800-1914 komen ruimschoots aan bod. 

De eerste neogotische creatie, het Sint-Vincentiusschrijn uit Soignies, dateert van 1800 en is een mooi voorbeeld van de speelse "troubadourstijl". Middeleeuwse thema's worden ook verwerkt in salonschilderkunst. J.-B. Béthune is de belangrijkste vertegenwoordiger van de rijpe neogotiek ( 1850), hij inspireert zich op de Engels­man Pugin. Glasschilderkunst en polychromie komen weer in de belangstelling, ambachtelijkheid wordt weer in ere hersteld dankzij de Sint-Lucasscholen, waarvan Béthune de geestelijke vader is. 

De weelde aan retabels, kelken, monstransen, reliekschrijnen, schilderijen, meubelen, keramiek. textilia, ... bewijzen een ongeëve­naard vakmanschap. Hoogtepunt van de tentoon­stelling is ongetwijfeld de spectaculaire tiara van paus Pius IX ( 1 871) die door Bourdon in Gent werd vervaardigd. 

Dit tentoonstellingsproject loopt parallel met de grote Pugin-tentoonstelling in Londen en de tentoonstelling over de Duitse edelsmid F.X. Hellner in Kempen (D). 

Praktisch

Oudheidkundig Museum van de Bijloke, Gent. Van 11 oktober tot 31 december 

Download hier de pdf

Neogotiek in België 1800-1914.pdf