De Sint-Pieterskerk is gelegen in het hartje van Leuven. Ze werd gebouwd in 986, in romaanse stijl, en is daarmee de oudste kerk van de stad. In 1176 werd de kerk – vermoedelijk de eerste keer – door een brand getroffen, en zo’n tweehonderd jaar later ging een deel van het gebouw opnieuw in vlammen op. In de 15de eeuw begon de afbraak van het romaanse gebouw en startte de constructie van de huidige gotische kerk. Het zou meer dan een eeuw duren voor de werf was voltooid. Van de oorspronkelijke romaanse kerk blijft de crypte over, die waarschijnlijk als grafruimte heeft gediend voor de hertogen van Brabant. In 1980 werd de indrukwekkende kooromgang van de kerk ingericht als museum en omgedoopt tot ‘Beleef Bouts’ in de Sint-Pieterskerk. Dit maakt deel uit van M Leuven en bevat enkele prachtige devotieschilderijen en religieus edelsmeedwerk zoals reliekbeelden, monstransen en kelken, waarvan de meeste een historische band met de Sint-Pieterskerk hebben.
Topwerken en hun verhalen
We hebben het onder andere over Het Laatste Avondmaal en De Marteling van de Heilige Erasmus van de Vlaamse Meester Dieric Bouts. Ze behoren tot de absolute topstukken van de Vlaamse Schilderkunst en zijn dus niet te missen als je Leuven bezoekt.
Maar ook de Edelheeretriptiek en het Triomfkruis van Jan Borman, de imposante Sacramentstoren, het praalgraf van Hendrik I en de kapel van 'Fiere Margriet' krijgen een plaats in de totaalervaring die M Leuven voor je in petto heeft. Ongelooflijke werelden worden tot leven gewekt en je ontdekt de verhalen achter de kerk, haar kunstschatten en de bruisende stad waar ze thuis zijn.