Van 9 tot 25 mei vindt in Ranst (Emblem) het kunstproject Over Vloed plaats. Dit project focust op in situkunst. Dit betekent dat de kunstwerken ter plaatse gemaakt worden en een standplaats krijgen op of langs het Netekanaal. “Niet enkel de overvloedige regen in Emblem inspireerde de titel van het project, maar ook actuele thema’s zoals de vluchtelingencrisis of natuurrampen dienden als inspiratiebron”,  verklaart voorzitster van Kunst en Cultuur in Ranst, Greet Robberecht.

Ecologisch gedachtegoed is verweven in de kunstwerken. Voor elk werk werd met recupereerbaar of duurzaam materiaal gewerkt. De spanningsverhouding tussen natuur en Westerse cultuur maken wezenlijk deel uit van het project. Die focus gaat verder dan ecologisch bewustzijn of romantisch wegdromen. De omgang met de natuur is de spiegel voor het menselijk handelen en een draagvlak voor discussies. Wat zijn de morele implicaties van de Westerse omgang met natuur? Hoe kunnen we de band tussen mens en natuur visueel weergeven?

Ward Delbeke - Forest wave

Natuur en mens

Kunstenares Ann de Keersmaecker wil die vragen aankaarten en meet de krachtstrijd tussen natuur en mens: Wie wint er? Wat zijn de gevolgen? Ook Ward Delbeke staat stil bij die vragen en toont een bevroren golf op het meer. Dit beeld reflecteert over het statische van natuur en plaatst het tegenover de overvloed aan informatiegolven die in onze Westerse cultuur ingebed is. Onthaasting is ook voor Wendy Krochmal het centrale thema. Zij maakte een fragiele installatie van metaal en creëerde een sieraad voor de natuur. De schoonheid en troost die ervan uitgaat staat in schril contrast met de dreiging van de natuur zoals we die via tsunami’s of overstromingen kennen.

Niet enkel de mens, maar ook het dier krijgt een plaats in Over VloedDe Hongerige Wolf toont een tekening van Atelier Strijpaard waarin oude wolfssprookjes en zegswijzen nieuwe betekenis krijgen. De wolf wordt niet als vraatzuchtige dier beschouwd, maar krijgt een symbolische betekenis. Ook Annika Daems werkt rond dierenmetaforen. Ze kleedt een knotwilg in schaapsvacht. De kwetsbaarheid van natuur en dier markeert haar werk.

Ruimte in overvloed

Wat weerspiegelt het water? Hoe ervaren we dit kunstwerk? Byebyebn wil met een groot gordijn over het meer die bedenkingen rond ruimtelijkheid en volume opwekken en de beleving van de toeschouwer in vraag te stellen. Xavier de Graeve gaat op een alternatieve manier om met ruimte. Hij creëert een mogelijke woonoppervlakte onder de grond. Enkel de schoorstenen zijn zichtbaar. Die laten de bezoeker speculeren over de toekomstige manier van wonen. Maria van Royen sluit zich hierbij aan en toont in een futuristisch project hoe huizen op water kunnen drijven. Hoe de wooncultuur moet omgaan met klimaatsverandering, is de uitdaging. Peter Hautekiet liet de bodem voor wat ze is en maakte een zwevend sloep. Ook Hilde Keunen werd geïnspireerd door scheepvaart en symboliseert met haar bootje de zoektocht van de mens naar geluk en liefde.

Opbouw

Grensoverschrijdend

Waar eindigt natuur en begint cultuur? Willy Langmans toont aan hoe vaag die grenzen zijn. Een bloementuiltje van petflessen stelt zowel de geïndustrialiseerde omgeving in vraag als de esthetisering ervan. Irma Smidts wil het hart van onze veranderende maatschappij treffen met haar zeefdrukken.

Info

In het najaar geeft de raad voor kunst en cultuur Ranst een kunstcatalogus uit naar aanleiding van het kunstproject 'Over Vloed'. Voor de samenstelling van deze catalogus wordt een oproep gedaan aan fotografieliefhebbers om onderweg unieke foto’s te maken. Krijg je een 'overvloed' aan inspiratie ? Zoom dan in op dit project en stuur je foto’s (digitaal)naar [email protected] (minstens 300 dpi -A4) voor 10 juni. Je maakt kans om je foto's te zien verschijnen in deze kunstcatalogus, uiteraard met vermelding van je copyrights!