‘25.484 Joden en 352 zigeuners waren hier’ Kazerne Dossin brengt de Belgische holocaust in herinnering en onderzoekt tegelijk de mechanismen van hedendaags groepsgeweld.
An Devroe
An Devroe is germanist, fotograaf, auteur, bibliotheekmedewerker.
Kazerne Dossin in Mechelen - Herinneren om vooruit te kijken
‘25.484 Joden en 352 zigeuners waren hier’ Kazerne Dossin brengt de Belgische holocaust in herinnering en onderzoekt tegelijk de mechanismen van hedendaags groepsgeweld. De nazi’s gebruikten de achttiende-eeuwse legerkazerne Dossin ‘SS-Sammellager’ in Mechelen als transitgevangenis.
Artikel
Museum Kazerne Dossin
Onder impuls van een aantal Joodse verenigingen opende in 1996 in de oude Dossinkazerne het Joods Museum van Deportatie en Verzet. Aan de overzijde van de kazerne kocht de Vlaamse Gemeenschap een terrein aan. Daar kwam een nieuwbouw waar Kazerne Dossin – Memoriaal, Museum en Documentatiecentrum over Holocaust en Mensenrechten opende.
Gratis artikel
Aangrijpende aanwinsten voor Kazerne Dossin
Drie jaar na de opening stelt Kazerne Dossin (Memoriaal, Museum en Documentatiecentrum over Holocaust en Mensenrechten) in Mechelen zevenenzestig nieuwe originele voorwerpen tentoon.
Gratis artikel
Grenzen van de mensenrechten aftasten op tablet
Hoe klinkt de opgejutte massa bij een lynchpartij? Een bezoek aan Kazerne Dossin geeft stof tot nadenken, en met hun eerste applicatie wordt het echt confronterend. In samenwerking met Toerisme Vlaanderen en Toerisme Mechelen draagt Dossin nu ook digitaal zijn boodschap uit.