Ondertussen heeft Dieter De Lathauwer al een derde publicatie klaar. Het is nu kwestie van een uitgever te vinden. Van I loved my wife (Killing children is good for the economy) toont hij de dummy die hij al op diverse wedstijden presenteerde. Hij kreeg er een speciale vermelding voor van de jury in Barcelona en was finalist in Riga. Waar gaat dit over?
Het is het resultaat van een onderzoek naar het landschap in Oostenrijk, via een rondreis langs psychiatrische instituten die een rol gespeeld hebben tijdens de periode rond de Tweede Wereldoorlog. In die instellingen werden patiënten geëuthanaseerd, zeg maar vermoord, of ze nu Arisch waren of niet, volwassenen evengoed als kinderen. Omwille van enerzijds de vrijwaring van het menselijk ras van ongewenste afwijkingen en anderzijds omwille van puur economische redenen (ze waren niet nuttig voor de maatschappij) zijn ruim honderdduizend mannen, vrouwen en kinderen gedood. We kunnen spreken van een psycho-genocide.
Dieter De Lathauwer heeft een twintigtal instellingen gevonden die hieraan hebben meegewerkt en van hieruit vertrekkend heeft hij een beklijvend fotoboek gemaakt dat een combinatie is van eigen foto’s, gemanipuleerde stills uit propagandafilms en collages van gevonden materiaal. Het is een fotoboek met louter beeldmateriaal en zelfs zonder de uitleg komt het over als beklemmend en mysterieus. Het roept spanning op, het heeft een zeker David Lynch-gehalte. De fotograaf is hier duidelijk een beeldend kunstenaar, hij speelt met de waarneming van de kijker, die wordt gemanipuleerd in zijn kijkgedrag maar legt evenzeer vanuit zijn achtergrond en geschiedenis betekenis in de beelden die hij ziet. Beelden zijn gelaagd en beladen met betekenis.