Het aantal culturele centra in Vlaanderen met een aparte infra-structuur voor beeldende kunst is gering. Nog geringer in aantal zijn de centra met een eigen tentoonstellingsbeleid geaccentueerd op eigentijdse beeldende kunst. Het oudste cultureel centrum in Vlaanderen, de Warande in Turnhout, speelt sinds haar ontstaan in 1979 op dit vlak een belangrijke voortrekkersrol.
De Warande, Turnhout
Accent op eigentijdse kunst
Twee grote opties kenmerken het tentoonstellingsbeleid van de Warande. Enerzijds wil men een platform bieden aan jonge kunstenaars om, vaak voor het eerst, de confrontatie aan te gaan met het publiek. Anderzijds worden elk jaar enkele informatieve tentoonstellingen georganiseerd voor een breed publiek. Zo loopt er vanaf 16 december de tentoonstelling "H.M. Stanley. Ontdekkingsreiziger in dienst van de Koning". Het Museum van Midden-Afrika te Tervuren heeft doorheen de jaren belangrijke Stanley-collecties verworven. Hieruit werd een tentoonstelling samengesteld die aan de hand van documenten, foto's, schilderijen, tekeningen, beelden en andere objecten ... het relaas doet van de vier expedities die journalist -ontdekkingsreiziger Henri-Morton Stanley (1841-1904) heeft geleid.
Laboratorium
Jan Cools, coördinator beeldende kunst van de Warande, definieert de opdracht van De Warande als een laboratoriumfunctie voor eigentijdse kunst. Aan schier onbekende kunstenaars wordt de mogelijkheid geboden om de confrontatie aan te gaan met het publiek, met andere kunstenaars en met zichzelf. Aan andere, meer gevestigde, kunstenaars wordt gevraagd in te spelen op de zeer specifieke tentoonstellingsruimte. De Warande werd gebouwd in de jaren zeventig en is gekenmerkt door een soort "brutalistische' architectuur: hoge betonnen wanden, ongepleisterde bakstenen, verschillende niveaus. Vooral de ongepleisterde muren speelt de tentoonstellingsmakers parten omdat de ruwe baksteen tezeer de aandacht trekt. Net als de rest van het gebouw is ook de tentoonstellingsruimte, na 25 jaar intensief gebruik, aan een flinke face-lift toe.
Multipel
Van 3 tot 31 december tonen Hugo Draulans en Leen Voet hun werk in De Warande.
Op 7 januari gaat een tentoonstelling van start met sculpturen van Philip Aguirre, Philip Huyghe en Luk Van Soom. Deze tentoonstelling is het resultaat van een gezamenlijke actie van de culturele centra van de Provincie Antwerpen om eigentijdse kunst dichter bij het publiek te brengen. Van iedere kunstenaar is een multiple te koop tegen een zeer democratische prijs.
De kunstbende
En er gebeurt uiteraard nog veel meer in De Warande op het vlak van de beeldende kunst.
Er zijn de ateliers voor kinderen. Er is "De Kunstbende' een autonoom actieve groep van jongeren die een jaar lang rond één project werkt (dit jaar "Don Quichot") . Er is de volwassenencursus kunstgeschiedenis in samenwerking met Amarant, de kunstreizen, de rondleidingen, de educatieve werking naar de scholen toe ...
Praktisch
De Warande, Turnhout