Iedere maand vergezelt okv.be-fotografe Louise D’Eer een kunstenaar naar een inspirerende plek. Deze maand volgt ze Kristof Van Gestel.
De Plek X: Kristof Van Gestel
Ik ontmoet Kristof Van Gestel op zijn inspirerende plek: KASK School of Arts Gent. Kristof wordt vandaag vergezeld door zijn studenten derde bachelor autonome vormgeving: May Abnet, Lieselot Siddiki, Luna Demey, Joséphine Jadot, Luka Lazhuli, Jaco Sette, Steven Smis, Maria Stuut en Loeke Vanhoutteghem. Ik laat me door rondleiden in hun ateliers waar kunstwerken in de meest diverse vormen en materialen staan. Aan creativiteit geen gebrek. Kristof en de studenten hebben onmiddellijk enkele poses klaar.
Kristof studeerde af aan het KASK in ‘mixed media’ in 2000. Sindsdien studeerde hij in Amsterdam en werkte hij 5 jaren als autonoom kunstenaar in Rotterdam voordat hij terugkeerde naar het KASK om er te doctoreren. Zijn scriptie gaat onder meer over de persoonlijke en maatschappelijke rol die kunst kan vervullen.
“Ik ben er tijdens het doctoreren achter gekomen dat het moment van het maken van mijn werk het meeste betekenis genereert. Dit inzicht heeft voor een shift gezorgd om toeschouwers meer het creatieve proces te laten ervaren. Vervolgens heb ik besloten om toeschouwers niet meer te beschouwen als passieve kijkers maar om ze als actieve deelnemers te betrekken.”
Kristof voegde daad bij woord en onder meer in 2017 gaf hij een reeks interactieve workshops, genaamd Idiosyncratische Machine, in het S.M.A.K. Met behulp van een teken- en knipprotocol ontwikkelden toeschouwers hun eigen ervaring.
“Als je in een museum iets tentoonstelt is er altijd de vraag hoe je iets presenteert. Wat is de sokkel waarop je iets aanbiedt? Uiteindelijk hebben de verschillende stappen van het interactieve proces allemaal een plekje gekregen in de tentoonstelling.”
Na zijn doctoraat bleef Kristof aan het KASK, deze keer als docent. Dit jaar doceerde hij de derde bachelor autonome vormgeving. In tegenstelling tot zijn interactieve methodieken als kunstenaar, heeft hij als lesgever eerder een coachende rol om studenten hun eigen onderzoeks- en creatiemethodiek te laten ontwikkelen.
“Ik vind het inspirerend om met jonge mensen op te trekken en te begeleiden. Ze staan stil bij sociale, actuele problemen en identificeren zich er mee. Bovendien heb ik bewondering voor hun rigoureuze keuzes aangezien zij nog niet vastzitten in bepaalde patronen of verantwoordelijkheden. In de openingstentoonstelling van Kunsthal Extra City loopt een video van Vesna Faassen en Lukas Verdijk die onder meer de vraag stelt ‘Waar komen activisten elkaar tegen?’. KASK is voor mij een plek waar gelijkgestemde individuen elkaar tegenkomen en in gesprek gaan over elkaars idealen.”
De volgende tentoonstelling van Kristof is De Collectieve Collectie in Kunsthal Extra City, ondersteund door Kunst in Zicht. Voor die tentoonstelling werkt hij onder andere samen met Atlas, De Steenhouwer, KRAS en Zomerschool Antwerpen. De opening is op 15 augustus en de tentoonstelling loopt tot 12 september 2021. Vanaf september loopt De Collectieve Collectie in 3 woonzorgcentra in Deurne, gevolgd door een publicatie in januari. Vanaf 18 september loopt de groepstentoonstelling Een biënnale van Ideeën in Cultuurcentrum De Steiger.