De oorsprong van de kerk van Antwerpen ligt nog grotendeels verhuld in de nevelen van de tijd. Historici zijn het tot nog toe niet eens over de interpretatie van de weinige bronnen.
Jan van Damme studeerde Oudheidkunde en Kunstwetenschappen (K.U. Leuven) en Postgraduaat Monumenten- en Landschapszorg aan het Hoger Architectuurinstituut van het Rijk , Antwerpen (HAIR). In 1988 werd hij Assistent Monumenten- en Landschapszorg bij het Henry Van de Velde-instituut te Antwerpen. Hij was conservator van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen van 1990 tot 1997. Sedertdien is hij Beleidsmedewerker van de dienst Erfgoed bij het Provinciebestuur Oost-Vlaanderen. Hij verzorgde verschillende publicaties, met een bijzondere expertise in kerkmeubilair en glasschilderkunst en edelsmeedwerk en is auteur van o.m. 'De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Antwerpen' (1994).
Dit nummer van Openbaar Kunstbezit in Vlaanderen is opgevat als een beknopte gids en het zal vooral bij een bezoek aan het museum gebruikt kunnen worden. Dit bezoek kan vrij verlopen, de zalen hoeven niet in een bepaalde volgorde bezocht te worden.
Artikel
De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen
De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal door Jan van Damme en De restauratie van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal door Willem Aerts. Twee gesmaakte bijdragen in dit themanummer van Openbaar Kunstbezit Vlaanderen.
Gratis artikel
Vijf eeuwen prent en prentkunst - van de 15e tot in de 19e eeuw
Een historisch overzicht begint meestal met een soort verontschuldiging dat de materie in deze enkele bladzijden niet grondig kan behandeld worden, hetgeen, als compensatie, vaak de bondigheid ten goede komt. In Vlaanderen heeft men twee grote periodes in de prentkunst.
Gratis artikel
Schilderkunst na de val van Antwerpen (1585)
In 1585 werd Antwerpen na een langdurige belegering door de Spaanse troepen heroverd. Deze herovering kadert in de opstand van de Nederlanden tegen Filips II (1527-1598). Niet alleen godsdienstige omstandigheden maar ook politieke tegenstellingen, evenals economische en sociale motieven gaven aanleiding tot ongenoegen en verzet. Binnen het bestek van deze aflevering vermelden we hier enkel de voornaamste gebeurtenissen van de opstand.