De bedoeling was bijzonder ambitieus: een overzichtstentoonstelling bouwen van het oeuvre van de Brugse schilder Hans Memling {?, 1494). 

Enkele van zijn werken, zoals het Ursulaschrijn, verlieten nooit hun thuishaven Brugge maar veel meer schilderijen werden en worden gekoesterd in buitenlandse musea, van Melbourne tot Kansas City, van Gdansk tot Genova. 

Toch lukte het de organisa­toren om 34 bijzonder waardevolle werken naar Brugge te halen. 
Tot 15 november kan u ze, samen met de 7 Brugse Memlings, bewonderen in het Groeningemuseum. Op nauwelijks een paar straten van de plaats waar Meester Hans Memling ze schilderde. 

Hans Memling, Onze-Lieve­-Vrouw toont de Man van Smarten. 1475. Melboume, National Gallery of Victoria.

Hans Memling, Onze-Lieve­-Vrouw toont de Man van Smarten. 1475. Melboume, National Gallery of Victoria. 

Hans Memling was één van de eindfiguren van een groep schilders die enigszins mis­leidend het etiket 'Vlaamse Primitieven' opgekleefd kreeg. Schilders als Van Eyck, van der Weyden, Bouts en Memling schilderden op houten panelen. Hun kunst was allesbehalve 'primitief' maar inhoudelijk en vormelijk zeer vernieuwend. Aan de basis van deze 'Ars Nova' lag een nieuwe mentaliteit: de aandacht voor de waarneembare tastbare wereld en voor de mens in die wereld. Nieuwe technieken lieten toe om deze wereld in licht en kleur af te beelden op een paneel dat als een open raam kon beschouwd worden. Op de schilderijen van Memling zijn dan ook tal van realistische elementen te vinden, waardoor het mogelijk wordt alle aspecten van de laatmiddeleeuwse levenswijze te reconstrueren.

Memling heeft een goed herkenbare stijl. Kenmerkend is zijn streven naar evenwicht en symmetrie, verkregen door een logische integratie van figuren en composities in de omgeving, interieur of landschap. Door het uitzuiveren van vormen en emoties, het gebruik van een schitterend kleurenpalet en de aanwezigheid van licht wordt een sereen en harmonisch wereldbeeld gecreëerd. Dit mystieke, bijna contemplatieve klimaat, ver verwijderd van de dagelijkse 'realiteit' was er de oorzaak van dat Memling in de 19de eeuw minder geapprecieerd werd. 

De tentoonstelling in het Groeningemuseum is thema­tisch opgebouwd en opent in de eerste zaal met één van de meest geliefde thema's van Memling: de Madonna. Op een rode achtergrond worden de doeken van Memling gepresenteerd. Alle andere stukken - werken van tijdgenoten, copieën naar verloren werken, handschrif­ten, voorwerpen uit de tijd van Memling ... - kregen een blauwe achtergrond toebe­deeld. Uniek aan de tentoon­stelling is dat enkele veel­luiken opnieuw in hun origi­nele samenstelling te zien zijn. 

Praktisch

De tentoonstelling 'Hans Memling. Vijf eeuwen werkelijkheid en fictie' kan u nog bezoeken tot 15 november in het Brugse Groeningemuseum

Memling op Photo CD

Samen met fotograaf Hugo Maertens uit Brugge realiseerde Pre-Press Company DBL een reeks van 4 Photo CD's en één verzamel- CD met schilderijen van Hans Memling. 

Deze Photo CD's worden gedemonstreerd in de Memlingtentoonstelling die momenteel loopt in het Brugse Groeningemuseum. 

De Photo CD's kunnen bekeken worden op het televisiescherm via een Photo CD-speler of een CDI-speler; op het computerscherm via een CD-rom.

Iedere Photo CD draagt tot 100 beelden met schilderijen en details van schilderijen. Deze beelden kunnen in een willekeurige volgorde worden bekeken. Bij ieder beeld kan op een door U zelf gekozen detail worden ingezoomd. In tegenstelling tot dia's, reprodukties en videobanden zijn de beelden blijvend en kleurvast. 

Volgende Photo CD's zijn beschikbaar:

  1. Triptiek met de H. Christophorus; Triptiek van Jan Crabbe; Damesportret of de Sibylla; Diptiek van Maarten van Nieuwenhove; Triptiek van Adriaan Reins 
  2.  Reliekschrijn van de H. Ursula
  3.  Triptiek met het Laatste Oordeel
  4.  Triptiek van Johannes de Doper en Johannes de Evangelist
Hans Memling

Binnenkort verschijnt ook een verzamel-CD met volgende schilderijen

  • Triptiek met het Laatste Oordeel; 
  • Johannesretabel; 
  • Drie panelen met de zegenende Christus tussen musicerende engelen;
  • Reliekschrijn van de H. Ursula.

Download hier de pdf

Meester Hans Memling.pdf