Elie Lainé, ontwerp van de Franse Tuinen. Vogelperspectief van de parterres en de trappen die naar de spiegelvijver leiden, 1893. 

Elie Lainé, ontwerp van de Franse Tuinen. Vogelperspectief van de parterres en de trappen die naar de spiegelvijver leiden, 1893. 

In 1997 is het precies honderd jaar geleden dat de eerste "Koloniale Tentoonstelling" georganiseerd werd in Tervuren, en dit in het kader van de Wereldtentoonstelling van 1897 te Brussel. Hiervoor werd het Koloniënpaleis gebouwd, de Tervurenlaan aangelegd en kwam er ook de tramver­binding Brussel-Tervuren. 
Een jaar later, in 1898, kreeg de tijdelijke tentoonstelling door haar overdonderend succes een permanent karakter. Koning Leopold II besliste immers om van het Koloniënpaleis een Kongomuseum te maken met een museale en wetenschappe­lijke opdracht. 

In het kader van die herdenking  worden in 1997-1998 dan ook heel wat activiteiten georganiseerd. 

Een eerste luik omvat vier tentoon­stellingen. Hier is de filosofie dubbel: terugblikken op het verleden met de tentoonstelling Met de tram naar Kongo, maar tegelijkertijd de visie naar de toekomst verduidelijken. Het Koninklijk Museum voor Midden Afrika wil zijn grenzen verder opentrekken; met de tentoonstelling over Zimbabwe naar het Zuiden toe, met Magisch Marokko naar het noorden, en met Het tweede gezicht (West­-Afrikaanse maskers) naar het westen. 

Ook het museum zelf wordt niet vergeten, de permanente collectie wordt opgefrist. In de marge van de tentoonstelling is er een tweede luik met allerlei randactiviteiten.

Dit artikel is beschikbaar voor abonnees

Een abonnement kost slechts €55 euro per jaar (leraren en studenten €51) en je ontvangt daarvoor 6 publicaties.

Reeds abonnee? Dan kan je hier inloggen.

Abonnement

Een abonnement kost slechts €55 euro per jaar (leraren en studenten €51) en u ontvangt daarvoor 6 publicaties.

Abonnement online

Lees alle artikels van OKV online en doorzoek de voorbije vijftig jaargangen voor slechts €27.

Abonnement + Museumpas

Wie een nieuwe Museumpas (€59) aanschaft samen met een OKV-abonnement (€55) betaalt slechts €110i.p.v. €114voor combi museumpas en abonnement.

Proefabonnement

Proef eens van OKV.
Voor €28 krijg je drie nummers toegestuurd.