U bent hier

Verhaeren - Montald: vriendschap, kunst en poëzie

De dichter Emile Verhaeren had heel wat vrienden in het kunstenaarsmilieu. Een van zijn nauwste vrienden was de schilder Constant Montald (1862-1944).

De dichter Emile Verhaeren had heel wat vrienden in het kunstenaarsmilieu. Het echtpaar Constant en Gabrielle Montald, beiden kunstenaars uit Woluwe, mag gerekend worden tot de nauwste vrienden van de dichter en zijn vrouw Marthe. Ze kwamen regelmatig bij elkaar over de vloer en voerden een uitgebreide briefwisseling. Verhaeren, met zijn opvallende snor, was een van de favoriete modellen van Constant Montald.

De schilder Constant Montald (1862-1944) en Emile Verhaeren hebben mekaar leren kennen vanaf 1898 en ze zijn tot de dood van Verhaeren altijd nauwe vrienden gebleven. Het feit dat Marthe Verhaeren bevriend was met Gabrielle Montald kon de banden alleen maar versterken. Tussen Montald en Verhaeren is er een uitgebreide briefwisseling gevoerd en bij verschillende gelegenheden werden Emile en Marthe Verhaeren uitgenodigd bij de Montalds in Woluwe. Van hun kant kwamen de Montalds ook regelmatig bij Verhaeren over de vloer: zowel in Parijs als in het landhuisje van Le Caillou-qui-Bique te Roisin.

Deze tentoonstelling brengt verschillende stukken samen die de vriendschap tussen Emile en Marthe Verhaeren en Constant en Gabrielle Montald evoceren: brieven, originele foto's, gesigneerde en geïllustreerde boeken, enz. Voor de gelegenheid werden ook verschillende schilderijen en tekeningen van Constant Montald bijeengebracht: enkele portretten van Emile en Marthe Verhaeren, maar ook landschappen en diverse symbolistische taferelen. Ook het werk van Gabrielle Montald wordt onder de aandacht gebracht: er zijn verschillende gebatikte stoffen en prachtige met zijde ingebonden boeken te zien. Het werk van Marthe Verhaeren is aanwezig met een recent ontdekte tekening die Verhaeren aan zijn schrijftafel voorstelt. Pronkstuk van de tentoonstelling is een imposant portret van Verhaeren terwijl hij een gedicht voordraagt (1909). 

 

Archief Openbaar Kunstbezit Vlaanderen:

Homme
17/06/2018 tot 14/10/2018
Emile Verhaerenstraat
71
Sint-Amands