U bent hier

Restauratie Lam Gods

De restauratie van het schilderij duurt vijf jaar en verloopt in fases. Het publiek kan de restauratie in het museum achter een glazen wand volgen. In het weekend zijn de restaurateurs niet aan het werk maar blijven de panelen wel opgesteld.

Restauratie duurt acht jaar en verloopt in fases.

In oktober 2012 startte de restauratiecampagne van De aanbidding van het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck. De restauratie van het schilderij duurt acht jaar en verloopt in fases. De restauratie wordt uitgevoerd door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK, Brussel). Fase i, de butenpanelen, werd afgerond. De gerestaureerde buitenpanelen zijn terug te bewonderen in de villakapel in de Sint-Baafskathedraal. Fase 2: het onderregister is nu in behandeling. Einddoel is dat het volledig gerestaureerd Lam Godsretabel in een nieuw bezoekerscentrum, de sacramentskapel, in 2020 voor de bezoekers wordt opgesteld.

 

In het Museum voor Schone Kunsten worden de panelen gerestaureerd achter glas. Tijdens de hele restauratiecampagne blijft het Lam Gods, met uitzondering van de panelen die in restauratie zijn, opgesteld in de Sint-Baafskathedraal en voor het publiek toegankelijk. 

Het publiek kan de restauratie in het museum achter een glazen wand volgen. In het weekend zijn de restaurateurs niet aan het werk maar blijven de panelen wel opgesteld.

 

Ontmoeting met de restaurateurs. 

Elke laatste woensdag van de maand treedt een restaurateur buiten het atelier om de huidige stand van de restauratie toe te lichten en jouw vragen hieromtrent te beantwoorden. Het publiek krijgt de gelegenheid vragen te stellen over de geschiedenis van het retabel en de vroegere restauraties, over de staat van de panelen en de originaliteit van de lijsten, de problemen van de toeschrijving of de hypothesen over oorsprong en betekenis van een van de meest fascinerende meesterwerken uit onze geschiedenis.

Inschrijven is noodzakelijk en kan via lieven.van.den.abeele@gent.be of T. 09 240 07 37

 

RESTAURATIE LAM GODS: Fotodagboek

 

Archief Openbaar Kunstbezit Vlaanderen:

Een nieuw Lam Gods - Tussenstand van de restauratie en conservatie (OKV2014.6  2014 - 52ste jaargang)

 

Men's TopsAir Jordan
02/10/2012 tot 31/12/2019