U bent hier

Ooggetuigen - Francisco de Goya en Farideh Lashai

De maatschappijkritiek van de Spaanse Francisco de Goya (1746 – 1828) gekoppeld aan het engagement van de Iraanse Farideh Lashai (1944 – 2013), in een gedeelde aanklacht tegen geweld en verdrukking.

Tijdens de lente van 2017 brengt het MSK twee kunstenaars samen in het recent opgerichte Prentenkabinet. De tentoonstelling ‘Ooggetuigen’ koppelt de maatschappijkritiek van de Spaanse Francisco de Goya (1746 – 1828) aan het engagement van Iraanse Farideh Lashai (1944 – 2013), in een gedeelde aanklacht tegen geweld en verdrukking.

 

Onlangs verwierf het MSK een exemplaar van Los Desastres de la Guerra van Francisco de Goya (1746 – 1828). Deze reeks gravures over de gruwel van de oorlog ontstond tijdens de Spaanse onafhankelijkheidsoorlog tegen de Napoleontische bezetting, maar werd door Goya tijdens zijn leven nooit getoond. In zijn rake getuigenis van de dramatische gevolgen van het conflict breekt Goya expliciet met de bombastische retoriek van de klassieke historieschilderkunst. In de plaats van glorieuze helden toont hij gewone burgers die trachten te overleven in tijden van de oorlog. Vandaag wordt de cyclus algemeen beschouwd als een universele aanklacht tegen elke vorm van geweld.

 

Ook de Iraanse schrijfster en kunstenaar Farideh Lashai (1944 – 2013) werkte in tijden van conflict en verdrukking. In haar plastisch werk combineerde ze de lokale schilderkunstige traditie van haar geboorteland met de verworvenheden van de hedendaagse kunst. In haar subtiele maar subversieve video-installaties, waarin ze Goya ook letterlijk citeert, getuigt ze van een kritische blik op de politieke situatie en de moeilijke leefomstandigheden in haar geboorteland. Ook vandaag blijkt haar oeuvre bijzonder pertinent en actueel. 

11/02/2017 tot 07/05/2017
Geen archief items gevonden
Geen gerelateerde tentoonstellingen gevonden