U bent hier

Jan Van Beers - Meester of oplichter?

De tentoonstelling toont een selectie van 44 schilderijen en tekeningen uit het eclectische oeuvre van de kunstenaar, aangevuld met boeiend archiefmateriaal.

Door groot succes werd deze tentoonstelling verlengd tot 25 juni 2017.

 

Jan Van Beers (1852-1927) is de geschiedenis ingegaan als schilder van de Parijse ‘beau monde’. Zoals heel wat tijdgenoten trekt de kunstenaar na zijn opleiding aan de Antwerpse academie naar Parijs. Hij werkt er in het atelier van zijn landgenoot en de bijna dertig jaar oudere Alfred Stevens en schildert grote historische taferelen die op heel wat bijval kunnen rekenen. Van Beers schildert later bijna uitsluitend genretaferelen. Zijn verfijnde en hyperrealistische damesportretten zijn bijzonder geliefd bij de gegoede Parijse burgerij.

 

De succesvolle en turbulente kunstenaar schuwt de controverse niet en komt meerdere malen in opspraak. Men beschuldigt hem zelfs van fraude. Hij wordt verdacht van het naschilderen van foto’s en zelfs van het overschilderen ervan. Het voorval wordt druk in de pers besproken en geeft aanleiding tot een proces dat Van Beers verliest. Dat de kunstenaar over een fotografische laag zou hebben geschilderd is evenwel nooit bewezen.

 

De tentoonstelling toont een selectie van 44 schilderijen en tekeningen uit het eclectische oeuvre van de kunstenaar, aangevuld met boeiend archiefmateriaal. Naast portretten en genrestukjes zijn er ook schilderijen te zien gemaakt naar foto’s. Naar aanleiding van de tentoonstelling onderzocht het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) een aantal schilderijen met de meest moderne technieken. Zo sluiten de resultaten van het materiaal-technisch onderzoek het spannende verhaal van de meester of oplichter Jan Van Beers op wetenschappelijke manier af.

 

Bruegelland is een tentoonstellingsproject rond de universele beeldtaal van Bruegel en zijn opvolgers, dat elk jaar van opstelling en focus wisselt. ‘Jan Van Beers. Meester of oplichter?’ is de vijfde focuspresentatie in deze reeks.

Archief Breugelland

 

 

Nike Air Max
19/03/2016 tot 25/06/2017
Florent Van Cauwenberghstraat
14
Lier
Geen archief items gevonden
Geen gerelateerde tentoonstellingen gevonden