U bent hier

Het museum van de misdaad

De gerechtelijke politie van Gent bewaart sinds begin jaren ’30 een eigenaardige collectie. Vroeger was dit ‘Museum van de misdaad’ toegankelijk. Het STAM maakt een selectie uit deze objecten en maakt ze voor iedereen aanschouwbaar.

Verlengd tot 2 juni

De gerechtelijke politie van Gent bewaart sinds begin jaren ’30 een eigenaardige collectie. Vroeger was dit ‘Museum van de misdaad’ enkel toegankelijk voor politiemensen in opleiding of op uitnodiging. Het STAM maakt een selectie uit deze objecten en maakt ze voor iedereen aanschouwbaar.

De tentoonstelling loodst je langs oorspronkelijk bewijsmateriaal van bekende en minder bekende zaken in de ruime regio rond Gent. We brengen de onderzoeksmethoden van politiemensen en gerechtsdokters in kaart en reconstrueren zo hoe men te werk ging bij zaken zoals bijvoorbeeld ‘De moorden van Beernem’. In beslag genomen goederen geven een inzicht in verschillende misdaden en tonen hoe misdaden door de tijd veranderen. Een soms macaber overzicht van verschillende soorten misdaden zoals diefstal, vervalsing, illegale kansspelen en verboden wapenbezit, zedenschennis en drugsbezit en -handel, maar ook moord.

 

Archief Openbaar Kunstbezit Vlaanderen:

26/10/2018 tot 02/06/2019