U bent hier

Gent, bezette stad 1914-1918

Gent lag tijdens de Eerste Wereldoorlog ver van het front, maar dat betekent niet dat het conflict aan de stad voorbijging, integendeel. Foto’s, tijdens de oorlog gemaakt door de bezetter vertellen soms meer dan we op het eerste zicht denken.

Deelexpo in het kader van de Nationale Expo De Duitse Negatieven (1917-1918) - Het Belgisch erfgoed door de lens van de bezetter in het Warandepark te Brussel (15 juni - 17 september 2017) (www.kikirpa.be).

 

Gent, 1914-1918

Gent lag tijdens de Eerste Wereldoorlog ver van het front, maar dat betekent niet dat het conflict aan de stad voorbijging, integendeel. Op 12 oktober 1914 arriveerden de Duitse troepen in de stad, het begin van een meer dan vier jaar durende bezetting. Gent viel onder militair bestuur, waardoor de levensomstandigheden er bijzonder hard waren en er nauwelijks contact was met de rest van het land. De Gentenaren leden onder massale werkloosheid en een steeds nijpender voedselschaarste. Het dagelijks leven werd gedomineerd door voortdurende opeisingen, controles en een strenge censuur. De trieste hoogtepunten waren de deportatie van 12.000 arbeiders en de executie van 52 burgers.

 

STAM, zomer 2017

Deze zomer vertelt het STAM dit verhaal met een fototentoonstelling buiten in zijn voortuinen.

Foto’s, tijdens de oorlog gemaakt door de bezetter en behorende tot de collectie van het KIK (Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium), worden geconfronteerd met tekst- en beeldmateriaal van het Gentse Stadsarchief. Daaruit blijkt dat de foto’s soms meer vertellen dan we op het eerste zicht denken, maar evengoed een vertekend beeld kunnen geven van de dagelijkse realiteit.

De Duitse Negatieven (KIK) en het Kriegsalbum (Stadsarchief Gent) zijn digitaal te doorbladeren in de STAM inkomhal tijdens de openingsuren van het STAM.

I.s.m. het K.I.K. en het Stadsarchief Gent. Met de steun van de Provincie Oost-Vlaanderen. Naar aanleiding van Fotofestival 80 Days of Summer.

Nike Total Air Foamposite Max 2020 Retro Colorways + Release Dates