U bent hier

Filips Willem - Prins van Oranje, Heer van Diest (1554-1618)

Op 1 april 2018 is het 400 jaar geleden dat prins Filips Willem van Oranje zijn laatste rustplaats kreeg in de Sint-Sulpitiuskerk te Diest. De stad Diest organiseert daarom een tentoonstelling in de Lakenhalle, de Sint-Sulpitiuskerk en het Stadsmuseum.

Op 1 april 2018 is het 400 jaar geleden dat prins Filips Willem van Oranje zijn laatste rustplaats kreeg in de Sint-Sulpitiuskerk te Diest. De stad Diest organiseert daarom van 31 maart tot en met 20 mei 2018 een tentoonstelling in de Lakenhalle, de Sint-Sulpitiuskerk en museum De Hofstadt rond de figuur van prins Filips Willem. De tentoonstelling werpt een blik op de internationale opstanden in de tweede helft van de 16de eeuw en begin 17de eeuw en laat je toetreden tot de hofcultuur van de internationale adel. 

 

Historische tentoonstelling: "Filips Willem. Prins van Oranje, Heer van Diest (1554-1618)”

Een tentoonstelling in de historische Lakenhalle van 31 maart tot en met 20 mei 2018 vormt de basis van het feestjaar Filips Willem 2018 in Diest. De tentoonstelling focust zich op de figuur prins Filips Willem en de stad Diest tijdens de Opstand in de 16de en 17de eeuw.

Zowel het leven van de prins als de geschiedenis van de stad Diest werd in de 2de helft van de 16de eeuw getekend door tragedie. Prins Filips Willem werd op 19 december 1554 nochtans geboren in het Nederlandse Buren als zoon van Willem van Oranje (Willem de Zwijger). Bij zijn doopsel kreeg hij de latere koning Filips II als peter. Als oudste zoon van Willem van Oranje leek zijn toekomst er zeer rooskleuring uit te zien, maar niets is minder waar. Door de Opstand in de Nederlanden neemt zijn leven een enorme wending en wordt de familie Oranje-Nassau verscheurd. Ook het leven van de Diestenaren en inwoners van de regio wordt getekend door repressie en armoede. Even lijkt het erop dat de Oranjes het onderspit moeten delven, maar aan het begin van de 17de eeuw komt er een keerpunt in het familiedrama en de toestand in Diest… benieuwd naar het hele verhaal? Breng dan zeker een bezoekje aan de tentoonstelling in de Lakenhalle! 

 

De Sint-Sulpitiuskerk te Diest: de laatste rustplaats van Prins Filips Willem van Oranje

Op 1 april 1618 werd prins Filips Willem van Oranje, in uitvoering van zijn testament, begraven in de Sint-Sulpitiuskerk te Diest. Dit was echter niet zijn enige wens: hij verzocht ook dat er een jaargetijde voor hem gehouden werd in de kerk. Aanvankelijk werd deze viering jaarlijks gehouden, maar na verloop van tijd raakte het ritueel in onbruik. In 2008 hebben de Vrienden van de Sint-Sulpitiuskerk, onder impuls van deken Felix Van Meerbergen, deze traditie echter nieuw leven ingeblazen en is er weer een jaargetijde ter ere van prins Filips Willem van Oranje.

Naar aanleiding van de tentoonstelling in de Lakenhalle opent de Sint-Sulpitiuskerk speciaal haar deuren om de bezoekers de kans te geven om ook het graf van de prins te bezoeken. De vzw Vrienden van de Sint-Sulpitiuskerk organiseert daarnaast de gelegenheidstentoonstelling Kunst in de Sint-Sulpitiuskerk uit de tijd van Filips Willem. Getuigen van het religieus herstel. Een unieke kans dus om een groet te brengen aan het graf van de prins en de prachtige kunstschatten van de Sint-Sulpitiuskerk te ontdekken!

 

Stadsmuseum De Hofstadt: verblijfplaats van de Heren van Diest

In het hart van de stad, op een boogscheut van de tentoonstelling in de Lakenhalle, ligt het Stadsmuseum De Hofstadt. Het museum is gelegen in de middeleeuwse kelders van het stadhuis en was destijds de verblijfplaats van de heren van Diest. De rijke kunstverzameling reflecteert het verleden van de stad en laat je kennismaken met het ontstaan van Diest als Oranjestad. Niet te missen in de collectie zijn de kunstschatten en gebruiksvoorwerpen van de Oranjes, waaronder het harnas van prins Filips Willem! Voor de gelegenheid wordt door de Diestse Studiekring voor Numismatiek vzw daarbij een tentoonstelling georganiseerd met munten en penningen van prins Filips Willem van Oranje.

 

Tentoonstellingen


Historische tentoonstelling Filips Willem
Lakenhalle, Scholenstraat 4, Diest


Sint-Sulpitiuskerk
Grote Markt, Diest


Stadsmuseum De Hofstadt
Stadhuis, Grote Markt 1, Diest

Nike Magista Obra Low
31/03/2018 tot 20/05/2018
Geen archief items gevonden
Geen gerelateerde tentoonstellingen gevonden