Kudzanai-Violet Hwami, An evening in Mazowe, 2019

Kudzanai-Violet Hwami, An evening in Mazowe, 2019, Courtesy of Jorge M. Pérez Collection, Miami

Een eeuw pan-Afrikaanse figuratieve schilderkunst

Hoe hebben kunstenaars uit Afrika en haar diaspora het dagelijks leven in de afgelopen eeuw afgebeeld? Koyo Kouoh, directeur van Zeitz MOCAA in Kaapstad, en haar team hebben deze vraag proberen te beantwoorden met een grote tentoonstelling. Bozar presenteert deze caleidoscoop van zwarte figuratieve schilderkunst van de jaren 1920 tot heden. 
 
Geïnspireerd door Ava DuVernay's Netflix-serie When They See Us, weerspiegelt de titel van de tentoonstelling When We See Us een fundamenteel perspectief dat de zwarte zelfrepresentatie en wereldwijde zwarte subjectiviteit verkent. De ongeveer 150 werken van zo’n 120 kunstenaars zijn gegroepeerd in zes thema's: ‘Het Alledaagse’, ‘(Feest)Vreugde’, ‘Rust’, ‘Sensualiteit’, ‘Spiritualiteit’ en ‘Triomf en Emancipatie’. 
 
Door de focus op deze thema's biedt de tentoonstelling een rijk en genuanceerd beeld van het zwarte leven en denken, waarbij de veerkracht, essentie en politieke lading van zwarte vreugde worden benadrukt. Het belicht de relaties tussen kunstenaars en kunstwerken in geografische, generationele en conceptuele contexten, en bevordert een dieper begrip van een complexe en ondervertegenwoordigde genealogie geworteld in Afrikaanse en zwarte moderniteiten. 
 
When We See Us moedigt discussie aan over zwarte bevrijdings- en intellectuele bewegingen en viert ervaringen uit Afrika en de Afrikaanse diaspora die bijdragen aan de zwarte kunsthistorische canon.

Afbeelding: Chéri Cherin, Obama Revolution, 2009, met de medewerking van Jorge M. Pérez Collection, Miami 

Tentoonstellingen in hetzelfde museum