De Antwerpse fotograaf en beeldend kunstenaar Siska Vandecasteele was ‘beeldmoe’. Wat kan je in hemelsnaam nog toevoegen als beelddenker in deze beeldverslaafde tijd waarin we leven? In een zoektocht naar zichzelf en haar plek deed ze een lang vergeten archiefkast open, waarin het werk van haar overgrootvader Hector Dehaeck (1886-1949) opgeborgen was.

In het stadsarchief van Ieper ligt het fotoarchief van Hector de Haeck. Hij was fotograaf tussen 1919 en 1949, tijdens het interbellum. Hij fotografeerde naast zijn hoofdberoep als patissier. Zijn archief bevat beelden van de twee wereldoorlogen, het dagelijkse leven, volksfeesten, persfotografie,… een inkijk in het dagelijkse leven van toen, een Instagram avant la lettre. Ongeveer 100 jaar later ontdekte Siska Vandecasteele hoe omvangrijk en divers het archief is. Zijn oeuvre is te boeiend om te laten liggen. De beelden mogen gezien worden vanuit een historisch, antropologisch en fotografisch perspectief.

Zo startte een onverwachte dialoog tussen een achterkleinkind en een overgrootvader. Hun gesprek gaat over toeval, maar ook over ambacht – Hector was naast fotograaf ook patissier. Siska Vandecasteele neemt je mee op een tijdreis, én op een wandeling van Ieper naar het bakkerijmuseum in Veurne (en terug). De tentoonstelling is verspreid over verschillende plekken die verbonden worden door een geluidskunstwerk van Siska en audiokunstenaar Katharina Smets. Dit project is niet alleen voor kunstveelvraten, maar ook voor erfgoedliefhebbers en de gewone man of vrouw die graag een taartje eet.