In het voorjaar van 2024 wijdt het Museum voor Schone Kunsten in Bergen een gloednieuwe tentoonstelling aan de Franse beeldhouwer Auguste Rodin (1840-1917). De tentoonstelling biedt een herlezing van zijn artistieke carrière, met België - de rijke bodem die zijn kunst tot bloei liet komen - als hoogtepunt.
Sculpturen, schilderijen, tekeningen en gravures vertellen het verhaal van Rodins artistieke voedingsbodem. Nieuwe ontdekkingen moeten een nieuw licht doen schijnen op het Parijse genie. Daarbij duiken de namen op van onder anderen Gossart, Vesalius en Rubens. Ook Jacques du Broeucq, de zestiende-eeuwse beeldhouwer uit Bergen, krijgt een rol in dit verhaal. Maar Rodin was, en is, ook op zijn beurt richtinggevend, wat blijkt uit de dialoog met Berlinde De Bruyckere.
De tentoonstelling is samengesteld door Antoinette Le Normand-Romain, eredirecteur-generaal van het Institut National d'Histoire de l'Art (INHA), en Christina Buley-Uribe, kunsthistorica gespecialiseerd in de tekeningen van Rodin.
Afbeelding: Auguste Rodin (1840-1917), Grosse Femme accroupie à masque d’Iris, omstreeks 1910 Brons, Londen, Victoria and Albert Museum, inv. A.40-1914. Gift Rodin in november 1914 © Victoria and Albert Museum, London