Tegenwoordig weten we meer over de ijsbeer en de dolfijn dan over de rat. Nochtans leeft de rat al eeuwenlang in onze directe omgeving. Net als andere stadsdieren worden ratten omschreven als schadelijk of ongewenst. Maar wat weten we eigenlijk echt over deze kleine knaagdieren?
Het Riolenmuseum neemt je mee op een tocht in de voetsporen van dit weinig bekende knaagdier, noch wild noch tam. Dankzij de interactieve tentoonstelling, met foto's en video's van La Minute Sauvage en andere ongeziene activiteiten heeft dit beestje weldra geen geheimen meer voor jou.
Bezoekers stellen vaak de vraag of ze ratten zullen zien in het riolenmuseum. Uit nieuwsgierigheid en uit fascinatie, maar vooral uit angst. De rat heeft haar slechte reputatie immers al lang te pakken. Toch is deze kleine knager uitermate fascinerend en de rioolwerkers zullen je zelfs vertellen dat het een heel nuttig dier is.
Sinds 2020 denkt het museum na over het optimale gebruik van zijn permanente tentoonstellingsruimte en over zijn verankering in de Anderlechtse Poortwijk. Deze reflectie resulteerde in een studie over de positionering van het museum: het concept, de band met de wijk en de plaats die het bekleedt binnen de Brusselse en Belgische museumwereld. De studie benadrukte de noodzaak van een relevante programmering die nu adequater is afgestemd op specifieke doelgroepen zoals gezinnen en tieners. Elk jaar zal het Riolenmuseum dan ook een thema voorstellen dat telkens tien maanden zal omspannen.
Voor dit eerste themajaar, dat loopt van 15 september 2023 tot 16 juni 2024, richt het museum zich op de rat. Dit kleine zoogdier heeft een verhaal te vertellen in het museum!
Het doel van het thema van dit jaar is om zonder complexen noch vooroordelen te praten over deze soort. Deze is misschien weinig tot niet gewenst maar wist zich toch ongelofelijk goed aan te passen aan de kunstmatige omgeving van onze steden.
Tijdens deze tocht gaan de bezoekers volledig op in de omgeving. Omgeven door de duisternis verkennen zij stap voor stap het thema RATTUS. Sterke visuele elementen fungeren als prikkelende bakens in een ruimte zonder verdere herkenningspunten. Een reeks opstellingen nodigt uit tot een speelse, participerende ontdekking. Verrassende vragen, onderhoudende interacties en een aangepaste ergonomie stimuleren tijdens deze speurtocht niet alleen het zicht, maar ook de tastzin en het gehoor. Zo worden de deelnemers, groot en klein, de hoofdrolspelers van hun eigen bezoek.
LA MINUTE SAUVAGE
De tentoonstelling wordt geïllustreerd door de prachtige foto’s en video’s van Thomas Jean, fotograaf en videograaf van de Brusselse stadsfauna.
Sinds enkele maanden is hij op zoek naar deze schimmige wezens die integraal deel uitmaken van het Brusselse ecosysteem. Zijn video’s en foto’s laten het publiek van dichtbij kennismaken met deze dieren.