De Spaans-Belgische kunstenares Olivia Hernaïz onderzoekt politieke thema’s en zet ze ironisch om in levendig en vrolijk materiaal. Met Silencio zet Olivia Hernaïz het werk voort dat ze in 2018 begon over de familieverhuizingen en -migraties als gevolg van de staatsgreep van Franco in Spanje en de daaropvolgende burgeroorlog (1936-39). Olivia Hernaïz betrad dit collectieve lot via haar eigen familie. Toen ze hoorde van het bestaan van Russische neven en nichten die afstammen van ooms die door de USSR waren geadopteerd, onderzocht ze deze weinig bekende geschiedenis om de tentoonstelling La Eterna Juventud te ontwerpen die in Mu.ZEE (Oostende) werd gepresenteerd.
De ISELP-tentoonstelling verkent het Belgische verhaal van deze balling, via de figuur van de grootmoeder van de kunstenares. Op 13-jarige leeftijd werd Purificación Hernaïz Van den Eynden geadopteerd door een Belgisch koppel. Ze leefde haar leven vol herinneringen en sensaties, in de stilte van een geïnternaliseerde breuk. Silencio bevat ook een performance van de in Rusland geboren kunstenaar Maru Mushtrieva. Een poppentheater dat geactiveerd zal worden tijdens een performance waarin de groten en goeden van deze wereld karikaturaal worden voorgesteld.
De tentoonstelling wordt ook aangevuld met een concert getiteld Allez, allez! door het Spaanse duo Luisa en Cuco Pérez. Allez, allez! zijn de bevelen die de gendarmes en bewakers voortdurend herhaalden aan de Spaanse vluchtelingen die opgesloten zaten in kampen in Frankrijk na hun moeizame oversteek van de Pyreneeën. Deze bevelen vormden de inspiratie voor de titel van een album van Luiza en Cuco Pérez. Als kinderen en kleinkinderen van ballingen putten ze uit verhalen en liederen van overlevenden van deze kampen om dit moment in de geschiedenis op te roepen. Ze laten zich ook inspireren door de melodieën uit die tijd (tango’s, habaneras, cuplés). Cuco speelt accordeon, Luiza zingt.