Het Trinkhall-museum eert het werk van Michel Petiniot (Luik, 1963), decaan van de Créahm-werkplaatsen, die hij sinds 1989 dagelijks frequenteert.
Zoiets kleins als een regendruppel valt uit het raamkozijn. Het is een spin. Hangend aan een draadje gaat het omhoog en dan naar beneden. Ze herhaalt deze beweging meerdere keren. Dan verandert ze haar methode. Het snelt van de ene rand naar de andere van het frame en eigent zich beetje bij beetje een hoek van de baai toe. Sommige spinnen weven orbiculare webben, anderen creëren gordijnen. Er zijn mensen die met de slinger zwaaien en anderen die in de lucht slingeren en door de wind worden meegesleept. Deze reizigers volgen lange onzichtbare trajecten die pas worden opgemerkt als ze aan ons gezicht komen plakken.
Michel Petiniot kan ook netten strekken en ons soms vangen. Zijn tekeningen zijn met methode en strengheid tot stand gekomen, maar als we hem dat zien doen, vermoeden we niet de vrijheid waarmee hij zijn compositie organiseert. Van de ene kant van het vel naar de andere gaan zonder je zorgen te maken over het al dan niet afmaken van het gebied dat het bezette. Hij zal er later op terugkomen op dezelfde manier waarop hij soms een oude compositie kan nemen en herwerken.
Créahm
Sinds enkele jaren zet het enthousiasme voor de zogenaamde buitengewone creatie (rauwe kunst, bijzondere kunst, marginale kunst, outsiderkunst, enz.) de artistieke praktijken binnen het atelier in de kijker. Het eigenaardige kader van de werkplaatsen en hun vele manieren van werken liggen aan de oorsprong van een intense productie en een extreme rijkdom.
De werken van de kunstenaars die werkzaam zijn in de ateliers van Créahm (Création et Handicap Mental) zijn nu volledig erkend. De workshop is een raamwerk, een multidisciplinair systeem van verbindingen en invloeden die verweven zijn tussen de kunstenaar en de animator, tussen de kunstenaars zelf maar ook tussen de kunstenaar en het educatief team. Het is een context van een unieke creatie die aan de oorsprong ligt van een artistieke productie van een grote singulariteit waarbij de collectieve en individuele dimensies met elkaar verweven zijn.
Het doel van de vereniging Créahm is om deze plastische, theatrale, choreografische en muzikale creaties te verkennen en te verspreiden. De kwestie van integratie, alomtegenwoordig in de huidige politieke en economische context, staat centraal in de doelstelling van de vereniging.