De expo Europa Oxalá stelt werken tentoon van 21 Europese kunstenaars. Hun families zijn afkomstig uit de voormalige kolonies. Deze kunstenaars, geboren en getogen in een postkoloniale context, stellen elk een reflectie voor over hun erfgoed, herinnering en identiteit.
Hoe verwerken ze de herinneringen van hun (voor)ouders over het koloniale verleden? Welke plaats geven zij, als tweede en derde generatie, vandaag aan de koloniale erfenis? Hoe zien ze de toekomst van een postkoloniaal Europa tegemoet?
'Oxalá'
Het woord oxalá is een prachtig leenwoord uit de Portugese taal dat de betekenis van Inch'Allah overbrengt. Het komt voort uit een eeuwenlang integratieproces, een idee van hoop, van wording en van het bouwen aan een toekomst.
Deze tentoonstelling bevraagt een open Europa en wil de integratie van burgers met een migratieachtergrond bevorderen en bijdragen aan een samenleving met meer cohesie door het debat over dekolonisering van Europa op de voorgrond te plaatsen. Dit buitengewoon creatief project doorbreekt stereotypes en bevraagt het concept identiteit.
Europa Oxalá in het AfricaMuseum
Het AfricaMuseum wil sinds zijn heropening in 2018 meer dan ooit een dynamisch platform voor ontmoeting en dialoog zijn. De druk die miljoenen mensen aanzet tot migratie en de terugslag van de globalisering die vorm krijgt in een hernieuwd identiteitsdebat zijn belangrijke onderwerpen voor die dialoog.
De kunstenaars nodigen ons uit om te reflecteren over een Europa dat 'Oxalá' - hoopvol maar ook onzeker en twijfelend - is.
Deze reizende tentoonstelling werd gepresenteerd in het Mucem in Marseille, Frankrijk (20.10.2021 > 16.01.2022) en in de Calouste Gulbenkian Stichting, Lissabon, Portugal (04.03.2021 > 22.08.2022) alvorens naar het AfricaMuseum in Tervuren, België te komen (07.10.2022 > 05.03.2022).