Erich Heckel, Oostendse arbeider, 1917

Erich Heckel, Oostendse arbeider, 1917, aquarel, papier, 456 x 313 mm, Inv. 1991-K

De jaren 1905-1918

Lees het artikel Thuiskomen in Oostende - 'Ogenmens' Erich Heckel online

Drie jaar en negen maanden, van maart 1915 tot de Duitse af tocht in november 1918, heeft Erich Heckel (1883-1970) in België gediend als vrijwilliger in een medische eenheid van het Rode Kruis met standplaatsen in Roeselare, Oostende en Gent. De jonge dertiger had er dan al een kort maar woelig leertraject in de schilderkolonies van Dresden en Berlijn op zitten – het verhaal van Die Brücke is dat van alle hemelbestormers: zoeken en tasten, stelen met de ogen en iets nieuws willen, maar geen plan hebben, nachtbraken en naaktzwemmen, met deuren slaan en opbranden. Die periode wordt in de catalogus erudiet en uitermate bevattelijk belicht, terwijl de tentoonstelling zelf vooral een ruime en grotendeels ongeziene selectie uit Heckels oorlogswerk biedt, aangevuld met enkele rake bruiklenen. 

Daarbij vallen vooral Ensors Christus bedaart de storm (Mu.ZEE, Oostende) en Christus loopt over het water (Museum Folkwang, Essen) op – deze olieverfschilderijen bewonderde Heckel allicht in het atelier van de meester, tot hun licht het zijne werd. Ook twee van de drie etsen van Ensor uit Heckels nalatenschap zijn present. De opdracht op een Intrede van Christus is gedateerd in maart 1915; onze verpleger is dus onmiddellijk na zijn aan komst in België naar Ensors zolderatelier gesneld. In november van dat jaar namen Heckel en zijn kunstenaarsvrienden uit de Krankensammelstelle (verzamelplaats voor zieke en gewonde soldaten) hun intrek in Hotel Ellen in de Van Iseghemlaan, schuin tegenover Ensors huis. 

In 2023 bestond het ‘oudste museum van België’  225 jaar, en in 2022 blaasden de Vrienden van het Museum 125 kaarsjes uit. Die jubilea werden  gevierd met één groot cultureel feestjaar. Met drie tentoonstellingen, een historisch parcours in de zalen en een reeks kunstprojecten in de stad keek het MSK terug op haar boeiende geschiedenis. Tegelijk stelde het zich de vraag wat het vandaag betekende om een museum te zijn. 

De eerste tentoonstelling in het kader van het feestjaar was Albert Bartsoen (3 september - 27 november 2022).

De tweede tentoonstelling in het kader van het feestjaar was Theodoor Rombouts (21 januari - 23 april 2023).

Uiteindelijk werd de derde tentoonstelling met werk van Erich Heckel uitgesteld tot vandaag.