Avis au lecteur belicht kunstwerken van Jan Vercruysse (1948 – 2018) die eigenlijk niet gemaakt zijn voor het museum maar een alternatieve bestemming vragen: de lezer.
Ce serait beau, trop beau,
de pouvoir confier ses sentiments
et ses opinions à un livre.
In de late jaren 1970 stapte Vercruysse resoluut over van het dichterschap naar het kunstenaarschap, met beeldende werken die zich ontvouwden in reeksen, zoals de Portretten van de Kunstenaar (1979 – 1984), Atopies (1985 – 1987) en Tombeaux (1988 – 1994). De uitgeverspraktijk van Yves Gevaert in Brussel zal de kunstenaar echter toelaten in de jaren 1980 en 1990 een parallel oeuvre van boeken en prenten te realiseren in de marge van zijn hoofdwerk. Anton en Annick Herbert erkenden het belang van deze uitgaven in Vercruysses oeuvre en volgden en verzamelden dit zijspoor aandachtig.
Als boekenliefhebber in de positie van boeken- en prentenmaker, zal Vercruysse niet enkel met taal werken maar ook zijn liefde voor literatuur en de boekdrukkunst een explicietere plek geven. De radicaliteit van Vercruysses boekwerken schuilt in het bespelen van de verwachtingspatronen waarmee we woord en beeld, boek en kunstwerk, schrijver en beeldenmaker, literatuur en beeldende kunst van elkaar onderscheiden.
Avis au lecteur is een kans voor de lezer/kijker om een nieuwe kant van Jan Vercruysses kunst te leren kennen. De presentatie brengt een ensemble van bibliofiele kunstwerken en boekwerken, in overeenstemming met het perspectief van de kunstenaar op het tentoonstellen van werken die moeten kunnen gelezen worden.
De tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met Nikolaas Verstraeten.