Een Piëta en zes grote tekeningen, illustraties bij het passieverhaal van Christus, waaruit de kruisweg van Luithagen groeide. In 1919 krijgt Servaes de opdracht illustraties te tekenen bij de Passie van Onze Heer en wordt zijn interesse voor het lijden gewekt. De gruwelijke oorlog is pas ten einde. Voor het eerst tekent Servaes godsdienstige illustraties in expressionistische stijl, afwijkend van de traditie waar Christus tot in zijn lijden ‘mooi en edel’ voorgesteld moest worden. De middelen zijn eenvoudig en primitief: houtskool en papier.
Albert Servaes wordt in april 1883 geboren in Gent. In 1901-02 volgt hij avondlessen aan de Gentse Academie en in 1904 vervoegt hij zijn vrienden w.o. Gustave Van de Woestyne in Sint-Martens-Latem. Albert Servaes is de eerste Vlaamse expressionist en inspireert o.a. Permeke. Eerst trekt hij in bij Frits Van den Berghe. Na zijn huwelijk in 1915 verhuist hij naar de latere herberg ‘De Haan’ in de Brakelstraat. Op een boogscheut daar vandaan bouwt hij uiteindelijk zijn befaamde atelierwoning ‘Torenhuis’. Hij maakt een “Kruisweg” (1919) voor het Karmelietenkerkje in Luithagen. De kerk vindt de dramatische voorstelling van de magere figuren zo aanstootgevend dat het werk in 1921 uit de openbare gebedsruimte dient verwijderd.
Dit wordt gecombineerd met twee aanvullende tentoonstellingen van religieuze kunst van Servaes. De twee tentoonstellingen gaan door in de stemmige crypte van het gemeentehuis van Sint-Martens-Latem en in de Sint-Jan-de Doperkerk in Afsnee.
Om deze drie intieme tentoonstellingen te verbinden op een aangename manier werd een Albert Servaes fietsroute uitgewerkt in samenwerking met de provincie Oost-Vlaanderen die grotendeels loopt via fietsknooppunten met eigen fietspad langs het Afsneekerkje, de Leie, het Torenhuis en in het groen van Latem en Deurle. Deze route zal digitaal beschikbaar zijn. Er wordt tevens een boek uitgebracht De kruisweg van de kruiswegen van Servaes door Eddie Verbeke over de boeiende lotgevallen van al zijn kruiswegen.
Afbeelding: Albert Servaes, Kruisweg van Luithagen (1919), Statie 3, De eerste val