1924, 100 jaar later

In het kader van 1200 jaar Sint-Martens-Latem organiseert de Latemse Kunstkring in samenwerking met het lokaal bestuur een terugblik op een tentoonstelling die in 1924 plaatsvond.  1924, 100 jaar later

In 2024 viert Sint-Martens-Latem het 1200-jarige bestaan van de gemeente. Naar aanleiding van dat feestjaar werkt De Latemse Kunstkring in samenwerking met het lokaal bestuur een tentoonstelling uit die 100 jaar geleden plaatsvond in Sint-Martens-Latem in het atelier van Gustave van de Woestyne in de Latemstraat. Tijdens de expositie werden tal van kunstenaars getoond die op dat ogenblik, of in de jaren daarvoor, werkzaam waren in Sint-Martens-Latem. 

De tentoonstelling Laathemsche Kunstkolonie was in 1924 een zeer merkwaardig kunstevenement: twee dorpsnotabelen, Hugo Van den Abeele en Georges Chabot, organiseerden een kunsttentoonstelling met beelden, schilderijen, tekeningen en boeken die te Laathem zijn ontstaan en ingegeven. En dat in de piepkleine, landelijke gemeente met toen nauwelijks 1500 inwoners! Het was bovendien de eerste keer dat de kunstenaars die in Latem woonden en werkten, als een groep werden voorgesteld.  

Op de tentoonstelling kwamen de meeste bekende Latemse namen voor zoals de gebroeders De Smet, De Saedeleer, Permeke, Minne, Van den Berghe, Servaes. Maar ook minder grote namen die in de geschiedenis ondergesneeuwd raakten, stonden op de speciaal daartoe gedrukte affiche zoals Coddron, Lippens, Maes, DuBar en anderen. In totaal werden er meer dan 80 kunstobjecten getoond in een tent en aanpalend in het vroegere schildersatelier van Dessenis en Van de Woestyne.  

Het initiatief kende een enorme bijval. Alleen al in het gastenboek tekenden een 500-tal bezoekers. Meteen kreeg het begrip Latem, de kunstenaarsgemeente een concrete invulling.  

Deze reconstructie-tentoonstelling wordt onderbouwd met een catalogus met fraaie illustraties en bevattelijke beschrijvingen van de kunstenaars. Op basis daarvan kan de bezoeker/kunstliefhebber zelf uitmaken of de geschiedenis al dan niet de schifting passend heeft uitgevoerd.

'24 augustus 1924. Kermis te Latem, midden zomer. Net die dag regende het dat het goot. Hugo Van den Abeele en Georges Chabot keken elkaar bezorgd aan … Wie zou er komen naar de opening van hun tentoonstelling Laathemsche Kunstkolonie? Naar die piepkleine gemeente van nauwelijks 1500 zielen, die niet makkelijk te bereiken viel: noch met het openbaar vervoer noch via de kleine, beslijkte landwegen. Met zulk een weer? En was de toegangsprijs van 2 frank niet onverantwoord hoog? 

Nochtans hadden ze hun uiterste best gedaan. Ze hadden meer dan 40 kunstenaars bereid gevonden een werk te exposeren. In totaal werden meer dan 80 kunstvoorwerpen getoond: schilderwerken, beeldhouwwerken, tapijten, proefdrukken, partituren, boeken … Kortom, een overzicht wat in Laathem was ontstaan en ingegeven. Ook de publiciteit zat goed: ze hadden speciaal een kleine maar overzichtelijke affiche laten drukken. In het tijdschrift Sélection (augustus 1924) was een aankondiging geplaatst met als titel Exposition des Artistes de Laethem- St. Martin. Ze hadden elk hun kennissen- en vriendenkring aangesproken en aangeschreven met een officiële uitnodiging in het Nederlands en uiteraard in het Frans. Maar het bleef bang afwachten …' 

Uit Een essay over een dwarsdoorsnede in de tijd van de Latemse kunstscène van de voorzitter van De Latemse Kunstkring, dr. Raphaël Van Lerberge 

De tentoonstelling loopt van 17 augustus tot en met 29 september in de Crypte van het gemeentehuis, Dorp 1 en in Museum Gevaert-Minne, Edgar Gevaertdreef, Sint-Martens-Latem. 

Tentoonstellingen in hetzelfde museum