U bent hier

Special eten deel 4: Moderne fijne vleeswaren

 

Toen Lady Gaga in 2010 op de MTV Video Music Awards verscheen in een jurk bestaande uit laagjes rauwe vinkenlap - vlees uit de flanken van een koe – veroorzaakte dat een kleine mediastorm. Ook Belgische hedendaagse artiesten als Jan Fabre en Dennis Tyfus gebruiken weleens vlees ‘in naam van de kunst’.

 

Het recentste voorbeeld is Dennis Tyfus, de ietwat controversiële Antwerpse kunstenaar, die samen met Peter Fengler afgelopen zomer het project Lakkers in het M HKA presenteerde. Het duo schakelde prostituee Hot Marijke in voor het opnemen van een plaat, die vervolgens verpakt in zure zult in de installatie aanwezig was, omringd door vacuüm verpakte zwoerd. De bekendste Belgische ‘vleeskunstenaar’ is echter Jan Fabre. In 2000 bekleedde hij de zuilen van de Gentse universiteitsaula met maar liefst achtduizend plakken gerookte ham, een actie die met heel wat controverse gepaard ging. Eerder maakte Fabre al kleine objecten met filet américain en een jurk en een maatpak met biefstuk.

 

Jan Fabre pakte de zuilen van de Gentse universitteitsaula in met gerookte ham voor de tentoonstelling 'Over the Edges', 2000, © Joris D'hooghe

 

Controversiële statements

Kunstwerken met vlees roepen veel weerstand op, onder meer van dieren- en milieuactivisten. Lady Gaga  verklaarde dat ze haar befaamde jurk droeg als statement: ‘als we nu niet opkomen voor onze rechten, zullen we niet meer rechten dan deze stukken vlees overhouden. En ik ben geen stuk vlees.’ Het werk van Dennis Tyfus is minder politiek geladen, maar plaatst wel discrete vraagtekens bij het verdwijnende ambacht van beenhouwer en de groteske parallellen tussen prostitutie en de vleeshandel. Fabre zegt over zijn werk in Gent dan weer: ‘het gebouw van de universiteit staat symbool voor de rede en met de redeloosheid van mijn werk opent de ruimte voor verbeelding.’ Bovendien is hij gefascineerd door dood en vergankelijkheid: ‘alles wat vlees is, sterft.’ 

 

Artikelfoto: Dennis Tyfus en Peter Fengler, 'Lakkers' (installatiebeeld), 2016, © Tamara Beheydt

Vijf dagen lang gaat de tento.beredactie op zoek naar voedsel in de kunst. Vandaag gaat redactrice Tamara op zoek naar het lekkerste uit de hedendaagse kunst.

 

Meer lezen?

Special eten deel 1 - Maaltijden in de schilderkunst

Special eten deel 2 - Kunstig gevulde winkelrekken

Special eten deel 3 - Barokke fijne vleeswaren

Special eten deel 4 - Moderne fijne vleeswaren

 

Nike Air Force 1 '07 Lv8 Utility White/White-Black-Tour Yellow